Zorgen over Eerste Hulp in Nederland

Array
Aandacht voor Eerste Hulp is noodzakelijk blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het Nederlandse Rode Kruis is uitgevoerd. Dit laat zien dat bij gebrek aan kennis over Eerste Hulpverlening bij ongelukken, omstanders aanzienlijk minder Eerste Hulp verlenen op straat. Zo blijkt dat 21% van de ondervraagden zonder kennis van Eerste Hulp mond-op-mond beademing zou toepassen versus 61% van de bevolking mét kennis van Eerste Hulp. Bij een botbreuk verdubbelt de kans dat iemand eerste hulp verleent wanneer de persoon kennis heeft van Eerste hulp (van 35% naar 68%). Over het belang van Eerste Hulpverlening zijn de meesten het eens, 90% van de ondervraagden beschouwt het verlenen van Eerste Hulp als burgerplicht.


1e Hulp cursus Rode Kruis

Het Rode Kruis start daarom met het aanbod van toegankelijke en aanzienlijk kortere 1e Hulp cursussen aan het publiek. Zo biedt het Rode Kruis een reanimatie cursus aan, maar staat ook een cursus 1e Hulp bij kinderen op de planning. De cursussen duren gemiddeld 4 tot 6 uur. Rotterdam, Hoorn, Vlaardingen, Hengelo en Velsen zijn de eerste gemeenten waar de cursus zal worden aangeboden. Daarnaast brengt het Rode Kruis een nieuw boek uit over Eerste Hulp en lanceert de organisatie de website http://www.1ehulp.nu/ met toegankelijke tips en informatie.



Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, stelt dat de drempel om een 1e Hulp cursus te doen omlaag moet. “Het onderzoek toont de noodzaak om mensen goed te informeren over Eerste Hulp. Eerste Hulp is niet moeilijk. Iedereen kan het leren. Of het nu gaat om een verbranding door hete thee of een verkeersongeval, de eerste handelingen zijn cruciaal en kunnen verergering van letsel voorkomen of zelfs een leven redden. Dit is dé drijfveer van het Rode Kruis om Eerste Hulp toegankelijk te maken voor iedereen. Het vergroot de zelfredzaamheid en veerkracht van de samenleving.”


In dit kader gaat het Rode Kruis op zaterdag 13 september, Wereld Eerste Hulp Dag, op zoek naar Nederlands beste Eerste Hulp team tijdens de Landelijke Eerste Hulp Wedstrijden. Uit alle regio’s van het land zijn 24 volwassen teams en 7 jeugdteams vertegenwoordigd die in Sint Maartensdijk in Zeeland zullen strijden om de felbegeerde titel. De winnaar mag het Nederlandse Rode Kruis vertegenwoordigen in de Europese Eerste Hulp Wedstrijden in Duitsland van 2 tot 5 juli 2009.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen