Herkennen epilepsieaanvallen redt levens

Biomedisch technologe Tamara Nijsen (29) promoveert vandaag, donderdag 11 september, bij Elektrotechniek op een methode waardoor het medische toezicht op epilepsiepatinten kan worden verbeterd. Epilepsie is na migraine de meest voorkomende neurologische aandoening.

Tamara Nijsen. Foto: Bart van Overbeeke

Nijsen deed haar afstudeeropdracht bij epilepsiecentrum Kempenhaeghe in Sterksel, in de gemeente Heeze. In het instituut wonen enkele honderden mensen die zwaar lijden aan epilepsie. Veel van de patinten op de afdeling langverblijf zijn ook verstandelijk gehandicapt. Ze worden in de gaten gehouden met cameras en microfoons.

Toch komt het soms voor dat patinten s nachts door hartfalen of verstikking overlijden tijdens een epileptische aanval. Het instituut werkt daarom sinds enkele jaren nauw samen met de TU/e om aanvallen van epilepsie beter te leren detecteren, zodat het verzorgende personeel tijdig kan ingrijpen.

Veel epileptische aanvallen gaan gepaard met heftig schudden en trillen van het lichaam. Tijdens meetsessies werd telkens een groep verstandelijk gehandicapte patinten uitgerust met speciaal daarvoor ontwikkelde bewegingssensoren. De signalen die de sensoren doorgeven kunnen door een expert worden onderscheiden van normale bewegingspatronen. Uit de eerste analyse kwamen al meteen nieuwe feiten naar voren, zegt Nijsen. Het bleek dat veel aanvallen die s nachts plaatsvinden niet worden opgemerkt, terwijl die toch gevaarlijk kunnen zijn voor de patint.

Analyse van de signalen met het oog is een tijdrovende bezigheid, waarbij alle verzamelde data zorgvuldig moeten worden bestudeerd. Bovendien is het van weinig nut als een aanval vraagt om acuut medisch ingrijpen, bijvoorbeeld via een injectie.

Nijsen ontwikkelde software die uit de ellenlange signalen de karakteristieke patronen van verschillende soorten epileptische aanvallen herkent. Ze was wereldwijd de eerste die hiermee aan de slag ging. Dat was lastig, omdat er weinig vergelijkingsmateriaal was, maar natuurlijk ook heel spannend, zegt de promovenda.

Nu is aangetoond dat het werkt, wil Kempenhaeghe de bewegingssensoren en Nijsens software in de praktijk gaan toepassen. De onderzoekster hoopt dat de techniek in de toekomst goed genoeg zal werken om continu het bewegingspatroon van de epilepsiepatint in de gaten te houden. Het apparaatje zou je als een soort horloge moeten dragen. Het verstuurt dan automatisch een alarmsignaal wanneer een epileptische aanval begint.”

Het is overigens geen toeval dat Tamara Nijsen zich de afgelopen jaren heeft gewijd aan onderzoek naar epilepsie. Toen bleek dat een van haar mogelijke afstudeeropdrachten bestond uit onderzoek naar epilepsiepatinten, lag de keuze voor de hand: Mijn broer heeft epilepsie, dus ik had wel iets met dat onderwerp, zegt ze.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen