Luchtkwaliteit in horeca aanzienlijk verbeterd na invoering rookverbod

De luchtkwaliteit in de horeca is aanzienlijk verbeterd na de invoering van het rookverbod. Uit cijfers van een gezamenlijk onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), blijkt dat de concentratie fijn stof (PM2.5) in de lucht in een rookvrije ruimte gemiddeld negen keer lager is dan wanneer in deze gelegenheden nog gerookt werd. Daardoor worden mensen die in deze horecagelegenheden werkzaam zijn, niet langer blootgesteld aan ernstige luchtvervuiling.

Binnen het onderzoek is de luchtkwaliteit in 61 horecagelegenheden zowel vóór als na de invoering van het rookverbod gemeten. Zowel na de eerste als de tweede meting zijn de resultaten besproken met de ondernemer. Het merendeel van de bezochte ondernemers reageerde positief op de bezoeken.

Tijdens het onderzoek werd gedurende twintig minuten het gehalte PM2.5, kleine stofdeeltjes in de lucht, gemeten. Deze deeltjes kunnen, doordat ze zo klein zijn, tot diep in de longen worden ingeademd, waardoor ze schade toebrengen aan longen, hart en bloedvaten. De PM2.5 niveaus worden gebruikt om de mate van luchtvervuiling aan te geven. Volgens de Europese Richtlijn Luchtkwaliteit mag een persoon jaarlijks gemiddeld aan 25 mg/m3 worden blootgesteld.


Uit het onderzoek bleek dat het gemiddelde gemeten gehalte PM2.5 voor de invoering van het rookverbod bij de 61 bedrijven 488 mg/m33 was. Medewerkers die destijds bij deze bedrijven werkzaam waren, werden tijdens hun werk blootgesteld aan een concentratie PM2.5 die bijna twintig keer hoger is dan het maximale jaargemiddelde uit de Europese richtlijn. Bij de tweede meting, na de invoering van het rookverbod, bleek dat het gemiddelde gehalte PM2.5 was gedaald tot 54 mg/m3.

Met de meetresultaten maakt de VWA inzichtelijk dat de mate van luchtvervuiling is afgenomen door de invoering van het rookverbod. Dat is belangrijk om te weten, omdat roken schadelijk is voor de gezondheid en kan leiden tot longkanker, hart- en vaatziekten, beroerte en luchtwegklachten. Meeroken verhoogt de kans op deze aandoeningen. Jaarlijks sterven er in Nederland enkele duizenden mensen als gevolg van meeroken. Meeroken kan ook leiden tot problemen met het ademhalingsstelsel, vooral bij mensen met astma.


Bron: VWA

One thought on "Luchtkwaliteit in horeca aanzienlijk verbeterd na invoering rookverbod"

  1. Waar hier geschreven wordt “mg/m3” moet men lezen: ugram/m^3, microgram per kuub dus en niet milligram per kuub zoals het er nu staat.

Comments are closed.

Recente artikelen