Woontoren met kangoeroewoningen in Almere

Array

In Almere bouwt projectontwikkelaar Delta Forte aan een woontoren met kangoeroewoningen en appartmenten. De toren wordt op basis van mede-opdrachtgeverschap gebouwd. Toekomstige bewoners van de woontoren Toren van Ophelia kunnen dus zelf onder meer de indeling en afmeting van hun woning bepalen.


Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning bestaat uit aan elkaar gekoppelde, zelfstandige woningen of wooneenheden met een inpandige verbinding voor ouderen of mensen met een handicap en hun familie. Naast de kangoeroewoningen komen in de toren ook diverse appartementen. Op de begane grond is er ruimte voor horeca, recreatieruimtes en andere voorzieningen, afhankelijk van de wensen van de kopers en huurders. In de Toren van Ophelia zal 80% van de woningen in het sociale segment komen, zowel sociale koop als sociale huur.

De kangoeroewoning komt oorspronkelijk uit Zweden en is in Nederland geïntroduceerd in jaren ’70. De eerste 10 kangoeroewoningen zijn gebouwd in Almere. Op dit moment staan in Nederland enkele tientallen woningen die als kangoeroewoning fungeren. Veel van deze kangoeroewoningen zijn ontwikkeld door particuliere initiatieven. Maar er zijn ook kangoeroewoningen ontwikkeld door woningcorporaties. Deze woningen vallen voornamelijk binnen de sociale huursector en zijn ondermeer gebouwd in Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam en Nieuwegein.


Voor deze woonvorm zijn verschillende doelgroepen te definieren. Gedacht kan worden aan jongere familieleden die voor een ouder willen zorgen of ouders met een gehandicapt kind. Men hoeft niet direct familie van elkaar te zijn als er maar een zorgrelatie is tussen de bewoners. We spreken dan over zorg in de breedste zin. Een jonger familielid kan voor haar ouders zorgen maar is het ook denkbaar dat opa en oma voor de kleinkinderen zorgen terwijl de aan het werk zijn. Voordelen Een voordelig aspect van een kangoeroewoning is bijvoorbeeld de grote betrokkenheid tussen de buidel- en hoofdbewoner.


Omdat je dichtbij elkaar zit kan je snel hulp bieden als dat nodig blijkt. Ondanks dat je dichtbij elkaar zit heb je wel behoud van privacy. Tevens kan wederzijdse hulp worden geboden. Zo kan een jong gezin boodschappen doen voor de grootouders, maar kunnen de grootouders op hun beurt op de kleinkinderen passen. Uit onderzoek is gebleken dat ouderen zich door de zorggarantie veiliger voelen en daardoor minder zorgvraag hebben. Een ander voordeel van de kangoeroewoning is dat behoefte aan en kosten van professionele hulpverlening verminderen doordat een deel van de zorg door mantelzorgers wordt overgenomen.


Ten slotte biedt een kangoeroewoning het voordeel dat jong en oud dichtbij elkaar wonen. Hierdoor integreren de ouderen, zitten zij niet alleen met leeftijdsgenoten in een verzorgingshuis, maar bevinden zich ook onder jonge mensen. Indien er wordt gezorgd voor een gehandicapt kind kan hij/zij ook meedraaien in de maatschappij en is niet gedwongen in een instelling Hieronder worden de voordelen van de kangoeroewoning nogmaals puntsgewijs genoemd: · (betere) zorg · (betere) sociale samenhang · Grote betrokkenheid · Mogelijk wederzijdse hulp · Ouderen voelen zich veiliger door zorggarantie · Behoud van privacy · Integratie van ouderen/gehandicapten · Verminderen behoefte aan en kosten van professionele hulpverlening


Nog even geduld

De Toren van Ophelia komt te staan in het Homeruskwartier in Almere. Dit gebied wordt helemaal ontwikkeld in samenwerking met toekomstige bewoners. De bouw start eind 2009 en zal na anderhalf jaar klaar zijn.


Bron: KCWZ

Recente artikelen