CD-rom en richtlijn voor veilige thuiszorg met cytostatica in ontwikkeling

Array


Integraal Kakercentrum West (IKW) werkt aan een cd-rom rond veilig werken in de thuiszorg met cytostatica. Op 9 december 2008 is de presentatie van deze cd-rom, een richtlijn voor het veilig omgaan met cytostatica thuis en een implementatieplan. Dit gebeurt tijdens een symposium in de Reehorst in Ede. Staatssecretaris Bussemaker overhandigt het eerste exemplaar aan Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN. De cd-rom is zeer gebruiksvriendelijk. De inhoud is onderverdeeld in de verschillende werkzaamheden, van huishoudelijke handelingen tot specialistisch verpleegkundige interventies. Foto’s tonen de situaties bij de client thuis. De cd-rom legt de handelingen uit die verricht moeten worden, evenals de veiligheidsmaatregelen en beschermingsmiddelen.



Verspreiding van cytostatica in de werkomgeving moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Ziekenhuizen moeten een zo veilig mogelijke werkomgeving creeren voor medewerkers die beroepsmatig omgaan met cytostatica.

Voor het werken met cytostatica gelden wettelijke bepalingen. Deze zijn vastgelegd in
– de Arbeidsomstandighedenwet
– de Wet milieu gevaarlijke stoffen



Het implementatieplan is bedoeld voor directies en leidinggevenden, om de richtlijn op een efficiente wijze in te voeren en te borgen in de organisatie.


De beleidsregel “Doeltreffende beheersing van de blootstelling aan cytostatica in ziekenhuizen” is in 2001 van kracht geworden. De landelijke projectgroep Cytostatica & Narcosegassen, heeft in het kader van het Arboconvenant Academische Ziekenhuizen Toetsingscriteria naar aanleiding van deze beleidsregel uitgebracht. Deze worden in dit e-learning programma omschreven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen