Eerste eicelbank voor België

Array

‘Binnen een jaar is er een eicelbank in ons land.’ Dat zegt professor Paul Devroey, fertiliteitsspecialist aan de Vrije Universiteit Brussel. Verbeterde en efficiente invriesmethoden voor eicellen van vrouwen bieden nieuwe perspectieven. ‘Dit maakt na spermabanken ook eicelbanken mogelijk.’Devroey ziet verschillende toepassingen voor een bank met ingevroren eicellen. “Het verruimt de mogelijkheden en de veiligheid van eiceldonatie. Jonge kankerpatientes of jonge vrouwen met een ernstige ziekte kunnen eicellen laten invriezen voor later. Maar ook vrouwen met een kinderwens die geen partner hebben, kunnen hierdoor een zwangerschap tot later uitstellen.”

“Het is de leeftijd waarop de vrouw haar eicellen laat invriezen, die van belang is”, verduidelijkt Devroey. “De leeftijd waarop ze de ontdooide eicellen weer laat inplanten, maakt niet uit. Als je geslachtscellen loskoppelt van de tijd, gaan alle poorten open.”

Nu gebeurt eiceldonatie bijna overal ter wereld met verse eicellen. Door ze in te vriezen kun je de eicellen jaren bewaren. Ook het risico op infecties is veel beter controleerbaar, aldus Devroey. “Je kunt zelfs vrouwen helpen die om religieuze redenen niet willen werken met ingevroren embryo’s. Die vraag hebben we ook al gekregen.”

Het invriezen van embryo’s en sperma is allang een dagelijkse praktijk, maar naar een efficiente methode om dat ook met eicellen te doen was het lang zoeken. “Invriezen van eicellen gebeurde al, maar tot nu raakten de eicellen daarbij vaak beschadigd”, verduidelijkt Devroey. “Omdat de invriestechnieken voor eicellen het laatste anderhalf jaar enorm geevolueerd zijn, is die bewaring nu wel perfect mogelijk. Sinds enkele maanden behalen verschillende internationale onderzoeksgroepen goede resultaten met de techniek. Er zijn ook al verschillende kinderen geboren.”

Tot nu toe werden er nog geen Belgische kinderen op deze manier geboren. Vandaag passen onderzoekers aan de VUB de nieuwe invriestechniek wel al experimenteel toe. De fertiliteitsspecialisten hebben ook een onderzoeksproject gestart om de kansen op een succesvolle zwangerschap bij vers bevruchte eicellen en bij bevruchte ontdooide eicellen te vergelijken.

De voorbije jaren trokken meerdere Vlaamse patientes met vruchtbaarheidsproblemen zelfs al naar Spanje voor eicellen vanwege de wachtlijsten hier. Een eicelbank zou ook dat kunnen verhelpen. “Invriezen van eicellen zal zeker boomen”, besluit Devroey.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen