Maximaal 60 procent enting Q-koorts mogelijk

Dat verwacht het ministerie van landbouw. “Het vaccin kan alleen gebruikt worden bij niet-dragende schapen en geiten. Omdat het dekseizoen al begonnen is, kan een deel van de dieren niet gevaccineerd worden”, aldus een woordvoerder van het ministerie van landbouw.

Het ministerie wil dit najaar een vaccinatiecampagne houden waarbij melkgeiten en melkschapen gevaccineerd kunnen worden tegen Q-koorts. Voorwaarde is wel dat het Bureau Diergeneesmiddelen een positief advies geeft voor het vaccin. Het middel van de Franse producent Ceva heeft nu nog geen toelating.

Half oktober komen 80.000 doses beschikbaar, waarmee 40.000 dieren gevaccineerd kunnen worden. De vaccinatie is alleen mogelijk voor bedrijven in het gebied in Noord-Brabant waar het afgelopen jaar veel humane gevallen van Q-koorts zijn geweest.
“Er is een beperkte hoeveelheid vaccin beschikbaar. Hierdoor hebben we moeten besluiten om alleen in dit gebied te vaccineren”, legt het ministerie uit.

De vaccinatie gebeurt op vrijwillige basis. Het ministerie van landbouw financiert het vaccin, terwijl de veehouders zelf de dierenartskosten moeten betalen. Het feit dat slechts een beperkt aantal dieren gevaccineerd kan worden is niet de ideale situatie. “Maar elk dier dat door de vaccinatie niet aborteert en waarbij dus geen Q-koorts vrijkomt is meegenomen”, aldus een woordvoerder van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen