Pathologische en biologische aspecten van de behandeling van colorectale tumoren

De incidentie van colorectale kanker (dikkedarm en endeldarm) in Westerse landen stijgt. In Nederland worden ieder jaar ongeveer tienduizend patienten gediagnosticeerd met dit type kanker. Marleen Gosens beschrijft in haar proefschrift verschillende studies, gericht op de prognose van de patient na de behandeling van colorectale kanker.

De studies naar de pathologische aspecten wijzen uit dat de marge van de tumoringroei tot het chirurgische circumferentiele snijvlak (CRM) een grote prognostische waarde heeft. Indien de CRM positief is en de afstand van de tumor tot aan het snijvlak kleiner of gelijk is aan 1 millimeter, hebben patienten meer kans op terugkeer van de tumor na behandeling. De CRM zal in de toekomst een belangrijke plaats in moeten nemen in de stadiering van rectumtumoren.

De biologische aspecten die Gosens beschrijft, geven onder andere aan dat veranderingen van het epitheliaal adhesie molecuul (Ep-CAM) een rol spelen bij ‘tumor budding’. ‘Budding’ van tumorcellen geeft aan dat kleine groepjes tumorcellen loskomen van de andere tumorcellen en verder het gezonde weefsel indringen. De aanwezigheid van deze losgekomen tumorcellen is gerelateerd aan een verhoogde kans op terugkeer van de tumor na behandeling.


Promovendus/a
mw. drs. M.J.E.M. (Marleen) Gosens
Proefschrift
Pathological and biological aspects of colorectal cancer treatment
Promotor(es)
prof.dr. J.H.J.M. van Krieken
Copromotor(es)
dr. A.J.C. van den Brule
dr. H.J.T. Rutten
mw. dr. I.D. Nagtegaal
Datum
woensdag 10 september
Tijd
15..30 uur
Locatie
Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Meer informatie
Curriculum vitae
Marleen Gosens (Gilze-Rijen, 1978) studeerde Medische Biologie in Nijmegen. Het beschreven onderzoek voerde zij uit op de afdeling Pathologie van het UMC St Radboud, het Catharina Ziekenhuis en de Laboratoria voor Pathologische Anatomie en Medische Microbiologie (Stichting PAMM) te Eindhoven. Tegenwoordig is ze docent bij Fontys Hogescholen (instituut voor Toegepaste Natuurwetenschappen).

Bron: UMC St Radboud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen