Veiliger migraine medicijn op komst

Array

Migrainemythes ontmaskerd

In tegenstelling tot wat dokters en patienten al bijna honderd jaar lang denken, ontstaat migrainehoofdpijn niet door verwijding van bloedvaten in het hoofd en is stress geen uitlokker van migraineaanvallen. Toekomstige migrainemedicijnen hoeven geen vaatvernauwend effect te hebben en zijn daardoor veiliger. Dat ontdekte Guus Schoonman, arts en onderzoeker van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), die vandaag promoveerde.


Geen bloedvatverwijding tijdens migraine

Schoonman mat bij 27 migrainepatienten de doorsnede van een groot aantal bloedvaten in de hersenen en hersenvliezen vlak vóór, tijdens en na een migraineaanval. Hij gebruikte hiervoor een nieuwe, zeer gevoelige MRI-techniek. De bloedvaten waren tijdens de hoofdpijnfase niet verwijd. Dit betekent dat nieuwe medicijnen tegen migraine geen vaatvernauwend effect hoeven te hebben, in tegenstelling tot wat altijd verondersteld werd. Dat is groot nieuws voor migrainepatienten die tevens last hebben van een vernauwing van hart- of andere bloedvaten. Bestaande migrainemedicijnen vernauwen namelijk wél bloedvaten, waardoor ze gevaarlijk kunnen zijn voor deze patienten. Voor de ontwikkeling van nieuwe en veiligere antimigrainemiddelen kunnen onderzoekers zich nu dus beperken tot het vervolmaken van de andere, niet op bloedvaten gerichte effecten van bestaande migrainemiddelen. Deze zijn onder andere het onderdrukken van de werking van de vijfde hersenzenuw en diens verbindingen met de hersenen, en het remmen van het vrijkomen van bepaalde boodschapperstoffen (neuropeptiden).


Stress lokt geen migraine uit

Ook het door vele patienten en dokters genoemde verband tussen stress en migraine staat op losse schroeven. Zevenentwintig patienten werden gedurende enkele weken vervolgd totdat een migraineaanval optrad. Het optreden van stress werd bepaald met behulp van een elektronisch dagboek waarin patienten enkele malen per dag vragen over eventuele stressvolle gebeurtenissen moesten beantwoorden. Daarnaast werden dagelijks stresshormonen en de bloeddruk gemeten. Er bleek geen verband te zijn met het optreden van de aanval, ook niet bij patienten die vooraf hadden aangegeven dat stress bij hen migraineaanvallen uitlokt. Wel was de subjectieve beleving van stress in de periode voor de aanval bij deze groep patienten groter. Er kon echter geen stijging van stresshormonen of bloeddruk worden aangetoond.


Achtergrond

Een op de tien Nederlanders lijdt regelmatig aan migraine. Patienten krijgen op onvoorspelbare momenten ernstige hoofdpijn. De pijn is vaak kloppend, veelal eenzijdig en neemt toe bij beweging. Aanvallen duren tussen de één en drie dagen en gaan gepaard met misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Migraine kost de Nederlandse Gemeenschap jaarlijks enkele miljarden euro’s. Het LUMC doet al sinds 1977 wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en behandeling van migraine (www.lumc.nl/hoofdpijn). Dr. Guus Schoonman (1974) promoveert op 11 september bij neuroloog prof. dr. Michel Ferrari (LUMC) op zijn proefschrift Trigger factors and mechanisms in migraine.


Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

2 thoughts on "Veiliger migraine medicijn op komst"

  1. Mooi uitgelegd…..maar dit lost niets op. Wat is dan de ware reden voor migraine en welk medicijn zal dit oplossen??
    Het enige medicijn wat mijn vrouw helpt bij een ernstige migraine crisis (met frequent gal overgeven en hevige hoofdpijnen en misselijk zijn) is een injectie met Voltarin of een Voltarin 100 suppositoire…..en vervolgens een dag slapen.
    Is er hoop op een betere en vluggere oplossing???
    Thierry Vueghs Pretoria

  2. Interessant, weer zo’n wetenschapper die “aantoont” dat stress geen factor is bij migraine. Zijn meetapparaatjes meten geen stress (stresshormonen of bloeddruk), dus is het er niet, ondanks dat zijn patienten wel degelijk aangeven stress te beleven.
    Ga zo door Guus, jij komt er wel in de medische wereld!

Comments are closed.

Recente artikelen