Beweegrede – redenen om te investeren in het stimuleren van beweging

Array

Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen overhandigde vandaag, 15 september, de Beweegrede aan minister-president Balkenende. De organisatie roept daarmee het kabinet op om Nederlanders per dag een half uur te laten bewegen.

In de Beweegrede staat dat de Nederlandse overheid honderden miljoenen kan besparen én Nederland weer in de top 3 van gezondste Europese landen kan terugbrengen. De oplossing: beter en gerichter stimuleren van bewegen op de crèche, op school, op het werk en in de wijk.

De 30 beweegredenen om te investeren in beweging zijn:

School en kinderopvang
1. Stimuleer baby’s en peuters in de kinderopvang, op consultatiebureaus en thuis om voldoende te bewegen en overgewicht en bewegingsarmoede worden in de kiem gesmoord.
2. Dagelijks een uur bewegen op school levert aantoonbaar meer fitte en minder zware kinderen op.
3. Gericht investeren in gezonde jeugd, is investeren in een gezonde toekomst. Kinderen en jongeren die dagelijks de Dubbel30-norm halen, leren beter en vervelen zich minder.
4. Vak-/leerkrachten: zij leggen op school de basis voor een leven lang/ bewegen met plezier.
5. Scholen die extra tijd en geld investeren in sport en bewegen, ervaren verbetering van sfeer en positieve binding aan de school.
6. Voldoende en aansprekende sport en beweging op school blijkt een effectief middel om de ’aanval op de uitval’ onder vmboleerlingen te ondersteunen.
7. Door sport en bewegen ontdekken kinderen andere talenten, zoals sociale omgang, leiderschap, organisatievermogen en verantwoordelijkheidsgevoel.
8. Op brede scholen waar buurt, onderwijs en sport elkaar hebben gevonden in een dagelijks beweegaanbod, worden kinderen gemakkelijker lid van een sportvereniging.
9. Kinderen met een handicap die op school structureel een passend sportaanbod hebben gekregen, vinden beter hun weg naar sportverenigingen. Dat leidt tot betere gezondheid en verbeterde kwaliteit van leven en integratie.

Werk
10. Werknemers worden door het kabinet financieel gestimuleerd ook na hun 62-ste te blijven werken. Investeringen in bewegen op en na(ar) het werk maken dat oudere werknemers ook een fysieke stimulans krijgen om in een goede conditie te kunnen blijven werken.
11. Werknemers die minstens drie dagen per week intensief bewegen, zijn gemiddeld vier dagen per jaar minder ziek en beter inzetbaar. Het loont dus voor werkgevers om beweegactiviteiten te faciliteren.
12. Meer fietsen naar het werk levert minder brandstofkosten op, minder kosten voor de infrastructuur en reductie van de co2-uitstoot.
13. Lunchwandelen op het werk is het meest laagdrempelige en gemakkelijke bewegingsaanbod op het werk en draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur.
14. Thuisblijvers met lage rugklachten zijn een hoge kostenpost voor het bedrijfsleven. Invoeren van een specifiek beweegprogramma voor deze werknemers levert per zieke werknemer zo duizend euro op door terugdringen van het ziekteverzuim.

Wijk en omgeving
15. In wijken met voldoende aanbod aan sport- en beweegactiviteiten neemt de verbondenheid in de wijk toe en de overlast, verveling en schooluitval af.
16. Kinderen die voldoende sporten en bewegen, leren omgaan met waarden en normen, met winst en verlies, met regels en vrijheid.
17. Door de aanleg van meer speel- en trapveldjes: zoals Cruyff Courts, kunnen meer kinderen uit achterstandswijken in de directe omgeving gratis sporten en spelen.
18. ‘Weer samen naar sport’: dat kan pas echt als gehandicapte sporters en kinderen met ontwikkelingsachterstand ook dicht bij huis naar reguliere sportclubs en accommodaties kunnen.
19. Een groene leefomgeving daagt uit tot meer bewegen. Geef kinderen weer hun trapveldjes en plek om hutten te bouwen terug en creeer speelbossen.
20. Beweegprogramma’s die aansluiten bij bestaande gemeenschappen als allochtone ouderen of vluchtelingen leveren aantoonbaar een grotere sociale samenhang en participatie in de samenleving op.
21. Ouderen en mensen met een verstandelijke beperking willen graag meer bewegen in hun eigen woonzorglocatie of in de buurt: dat leidt tot minder eenzaamheid, een betere conditie en meer gezelligheid.
22. Daagt de woon- of werkomgeving uit tot bewegen? Dan maakt dat de gezonde en sportieve keuze gemakkelijker.

Zorg
23. Mensen die voldoende bewegen en gezond eten, leven gezonder en zijn weerbaarder tegen verslavingen. Meer aandacht voor de juiste energiebalans zorgt voor fittere Nederlanders.
24. Door te investeren in valpreventieprogramma’s kan jaarlijks 400 miljoen worden bespaard op medische kosten als gevolg van valongelukken en wordt veel menselijk leed voorkomen.
25. Dagelijks bewegen heeft een positief effect op de gezondheid van mensen met COPD, hartklachten, astma, reuma, depressies, hersenletsel, sommige vormen van kanker en osteoporose.
26. Meer bewegen in combinatie met afvallen vermindert de kans op diabetes type 2 met 50 procent. Ons land telt bijna 1 miljoen mensen met diabetes. Zonder ingrijpen groeit dit aantal jaarlijks met 70.000. Landelijke invoering van preventieprogramma’s als de BeweegKuur – begeleid bewegen op recept van de huisarts – levert miljoenenbesparingen in ziektekosten op en een verbetering van de kwaliteit van leven.
27. Ook mensen met andere chronische aandoeningen als astma/COPD en depressie hebben baat bij snelle invoering van preventieprogramma’s als de BeweegKuur, gezien de bewezen kosteneffectiviteit.

Algemeen
28. Investeren in gezond leven, met bewegen als ‘motor’, kan Nederland terugbrengen van de middenmoot naar de top 5 van Europa op het gebied van gezondheid.
29. In navolging van Kroonprins Willem-Alexander: bij het streven naar het houden van de Olympische Spelen van 2028 in Nederland is het van belang ervoor te zorgen dat mentaliteit en infrastructuur op peil zijn. Meer Nederlanders in beweging is de onmisbare basis.
30. Nederlanders worden door bewegen gezonder, aantrekkelijker en sportiever, leren beter, werken beter en verzuimen minder, genieten meer én houden meer geld over om te investeren in de Nederlandse economie. En bovenal: bewegen is ook gewoon ‘leuk’!

Meer informatie over de Beweegreden staat op 30 minuten bewegen

.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen