nieuwe impuls voor behandeling voor diabetes type 2

Array

Onderzoekresultaten gepresenteerd op Europees Diabetescongres bevestigen effectiviteit

Ons land telt naar schatting 850.000 mensen diabetes, waarvan zo’n 90 % met diabetes type 2.De verwachting is dat dit aantal flink zal toenemen. Nieuwe behandelingen voor diabetes met mogelijk betere aangrijpingspunten zijn daarom nog steeds gewenst, vooral ook gezien de progressie van de ziekte en het feit dat veel van de diabetes type 2 patienten hun streefwaarde niet halen. Met de introductie van het medicijn Janumet® (stofnaam sitagliptine/metformine, MSD), is er nu een nieuwe mogelijkheid om een grote groep patienten met diabetes type 2 te behandelen. Op het Europese diabetescongres EASD (European Association for the Study of Diabetes ) in Rome werden deze week de nieuwste onderzoeksresultaten over deze behandeling gepresenteerd.

 

Voor de behandeling van diabetes type 2 wordt, naast leefstijladvies (gezond eten, meer bewegen), gestart met orale bloedglucoseverlagende medicijnen (pillen). In de praktijk blijkt dit vaak niet toereikend: patienten hebben steeds meer medicijnen en uiteindelijk insuline nodig om hun bloedsuiker (glucose) op peil te houden.

 

Janumet bestaat uit sitagliptine en metformine. Met één pil worden de drie belangrijke stoornissen bij diabetes type 2 tegelijk aangepakt:

(1) de alvleesklier maakt niet genoeg insuline aan,

(3) de lever maakt te veel glucose aan

Via een gelijktijdige aanpak van deze drie stoornissen wordt het bloedsuikergehalte effectief verlaagd. Uit de nieuwste resultaten die vandaag worden gepresenteerd blijkt dat meer dan de helft van de patienten[1](60%) hun streefwaarde voor een goede suikerregulatie (HbA1C <7%) bereikt met deze behandeling vergeleken met ruim 40% met metformine alleen.

 

Bij veel van de medicijnen voor diabetes type 2 kunnen vervelende bijwerkingen optreden die het voor de patient moeilijk kunnen maken de behandeling vol te houden. Een toename van gewicht en zogenaamde “hypo’s” (een zodanige daling van het bloedsuikergehalte die kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, sufheid en soms zelfs tot coma) zijn voorbeelden van deze bijwerkingen. Het gebruik van sitagliptine/metformine leidt niet tot een gewichtstoename en geeft een lagere kans op hypo’s. Sitagliptine versterkt het eigen vermogen van het lichaam om een verhoogd bloedsuikergehalte te verlagen. De werking is afhankelijk van de bloedsuikerspiegel en werkt daarom alleen als het lichaam het nodig heeft, namelijk wanneer de bloedsuikerwaarde te hoog is.

 

Dr. Adriaan Kooy, internist en een van de drijvende krachten achter het Bethesda Diabetes & Research Centrum te Hoogeveen: “Deze combinatiebehandeling pakt diabetes type 2 krachtig aan. De goede resultaten van metformine, de ene stof in deze tablet, worden versterkt door de andere stof, sitagliptine. Deze tablet verbetert namelijk de eigen suikerregulatie zo natuurgetrouw, dat het werkt wanneer het moet werken zonder vervelende bijwerkingen als een te lage bloedsuiker of ongewenste gewichtstoename.” Aan de basis van hun werking versterken beide componenten elkaar in het herstel van een gestoord mechanisme dat cruciaal is voor de insulineproductie. Van metformine is bovendien bekend dat het op de langjarige termijn zelfs gunstig doorwerkt in het voorkomen van de bekende complicaties, vooral ook als het gaat om hart- en vaatziekten. De nieuwe combinatietablet is een veelbelovende aanvulling op de huidige behandelmogelijkheden.

 

Het Bethesda Diabetes & Research Centrum te Hoogeveen biedt een vooruitstrevende diabeteszorg in nauwe samenwerking met huisartsen en andere diabetesprofessionals en doet innovatief onderzoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden bij diabetes. Samenwerking zonder domeindenken ten dienste van de patient is daarbij het motto.

 

 




[1] Qi DS., et al. Two year treatment with sitagliptin and initial combination therapy of sitagliptin and metformin provides substantial and durable glycemic control in patients with type 2 diabetes. EASD Abstract August, 2008


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen