Zorgverzekeraars Nederland: Nog geen vergoeding voor SOS-arts

0
214

Zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) blokkeren op dit moment het initiatief van SOS-arts. De organisatie achter de dokter aan huis, SOS-Arts, wilde in het gat springen dat huisartsen laten vallen. Initiatiefnemer Arnold Verhoeven van SOS Arts zegt over zeventig artsen te beschikken die voor SOS-arts willen werken. Daarnaast zou SOS-arts al over een centraal telefoonnummer en een communicatiesysteem met draagbare computertjes beschikken. Maar Zorgverzekeraars Nederland gaat SOS-artsen dit jaar nog niet vergoeden. En Hierdoor kan de SOS-artsendienst dit jaar niet van start gaan. Dit terwijl het initiatief morgen van start had kunnen gaan. Mocht de NZa uiteindelijk toch geen tarief willen geven aan SOS-arts, dan stapt Verhoeven misschien naar de rechter. “We zijn nu aan het kijken naar de mogelijkheden.” Afgelopen week schermde SOS-arts ook al met juridische stappen tegen een Goudse huisarts wegens schending van het merkenrecht te willen aanpakken.

De reden dat ZN niet overgaat tot vergoeding ligt in het feiten dat het is technisch onmogelijk is omde SOS-artsen toe te voegen in de huidige structuur.  ZN wil niet dubbel betalen voor de beschikbaarheid van artsen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Geen verzekeraar heeft vooralsnog de stap willen wagen. Volgens belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland komt dit omdat de bedrijven geen vergoeding willen geven voor een dienst waarvoor ze de huisartsen al betalen. ZN zegt wel open te staan voor het initiatief. Volgend jaar willen de zorgverzekeraars opnieuw gaan praten met SOS-arts. “Dan wordt de structuur van de huisartsen herzien, en kunnen we SOS-arts er misschien in meenemen”, aldus de woordvoerder.
Bij SOS-arts kunnen patienten buiten de dienstdoende arts om een visite aanvragen. Verhoeven denkt dat het volgende jaar wel gaat lukken. “SOS-arts moet er gewoon komen. Op dit moment is de huisartsenzorg een ongeorganiseerde bende” zegt hij. “SOS-arts zal de kosten van de zorg naar beneden halen en nog beter, de mensen zullen tevreden zijn.”

Het initiatief zorgde eerder ook voor veel discussie. De LHV stond negatief tegenover SOS-arts, volgens de vereniging is een dergelijke dienst overbodig en kan het tot verwarring leiden bij patienten. Daarnaast hebben artsen van SOS-arts niet de beschikking over achterliggende informatie uit elektronische patientendossiers en de infrastructuur van een volwaardige praktijk. Uit een onderzoek van de TNS NIPO bleek dat 89 procent van de Nederlanders SOS-arts juist wel noodzakelijk vindt.Op dit moment hebben zeventig artsen zich aangemeld voor een baan bij SOS-arts.

Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), die de toekomstvisie voor de huisartsenzorg maakt, neemt SOS Arts mee in de lopende onderzoeken. Het artsenplan moet volgend jaar klaar zijn.

Vorig artikelTweelingen vroeg laten bevallen
Volgend artikelPICDEM Touch Sense 2 voor het realiseren van applicaties met capacitieve aanraaksensoren
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.