Budgethouders lijden meest onder AWBZ-maatregelen

Array
Het kabinet heeft vandaag aangekondigd forse veranderingen door te voeren in de AWBZ. Een grote groep gehandicapten krijgt vanaf 1 januari 2009 geen begeleiding meer uit de AWBZ. Per Saldo, vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, vindt deze snelle invoering onzorgvuldig en onaanvaardbaar. Het kabinet maakt namelijk onvoldoende duidelijk wie straks nu wel en wie geen recht op begeleiding heeft. Ook zijn de gevolgen van de maatregelen niet helder in beeld gebracht en zijn mogelijke oplossingen onvoldoende uitgewerkt. Wel is duidelijk dat met name budgethouders getroffen zullen worden.

Grote onrust onder budgethouders
Uit de rijksbegroting 2009 blijkt dat de maatregelen een bezuiniging van 1,1 miljard tot gevolg hebben.
Wie precies getroffen wordt is onduidelijk. Het kabinet gaat wel uit van harde aantallen:

– 55.000 gehandicapten krijgen geen individuele begeleiding meer
– 15.000 gehandicapten krijgen beduidend minder begeleiding

De groep gehandicapten die nu begeleiding uit de AWBZ ontvangt, bestaat voor een groot deel uit mensen die zelf hun zorg regelen met een persoonsgebonden budget (pgb). Individuele begeleiding met deskundige ondersteuning is voor veel budgethouders het belangrijkste onderdeel van hun pgb. Ouders van gehandicapte kinderen kunnen met deze begeleiding ondersteuning op maat inkopen waardoor ze hun gezin in evenwicht weten te houden. De kabinetsmaatregelen, die eerder in juni dit jaar al werden aangekondigd, veroorzaken grote onzekerheid en angst onder budgethouders. Verlies van begeleiding heeft voor hen vergaande gevolgen. Gezinnen krijgen het niet meer geregeld en komen in de knel. Ouders moeten hun baan opzeggen om hun kind toch de noodzakelijke, soms zelfs fulltime, begeleiding te kunnen bieden, of moeten hun kind laten opnemen in een instelling.

Meer zorgvuldigheid, meer duidelijkheid, dan pas maatregelen
Het kabinet wil, zonder de gevolgen goed in beeld te hebben gebracht, dat een groot deel van deze gezinnen en gehandicapten elders een oplossing zoekt. Een klein deel van hen zal volgens het kabinet voor hulp kunnen aankloppen bij de gemeente, op school of bij jeugdzorg. Het kabinet heeft met deze instanties echter geen concrete afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat zij deze begeleiding daadwerkelijk gaan bieden. De overgrote meerderheid dreigt echter tussen wal en schip te raken omdat ze geacht worden voortaan zelf voor oplossingen te zorgen.

Budgethouders voelen zich door het kabinet in de steek gelaten. Per Saldo is het met de overheid eens dat er kritisch gekeken wordt naar de alsmaar groeiende uitgaven in de AWBZ. Wel moet dat uiterst zorgvuldig gebeuren. Er is daarvoor nu nog veel te veel onduidelijk in de kabinetsplannen. Het kabinet moet in plaats van de groei in de AWBZ rigoureus en snel te stoppen, eerst de gevolgen duidelijk in beeld brengen en alternatieve duurzame adequate oplossingen realiseren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen