Consumentenbond wil sneller transparantie in de zorg

Het kabinet moet er op korte termijn voor zorgen dat consumenten ook in de zorg de beschikking krijgen over keuze-informatie. In de Miljoenennota staat dat daar in 2009 een begin mee wordt gemaakt, en dat zorgconsumenten over vier jaar voor prestatiecijfers over tachtig aandoeningen terecht kunnen op internet. De Consumentenbond pleit voor meer snelheid. Er is bij de zorgaanbieders en bij de diverse instanties – zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg – al veel informatie beschikbaar. Het is zaak dat die gegevens zo snel mogelijk openbaar worden. De bond denkt daarbij eerder aan maanden dan aan jaren.

Voor informatie over een lekker restaurant, een geschikt vakantieadres of een nieuwe auto kunnen consumenten op diverse plaatsen terecht. Maar als het gaat om het meest kostbare bezit – je gezondheid – is er nauwelijks objectieve keuze-informatie voor handen. Ziekenhuizen, maar bijvoorbeeld ook huisartsen, tandartsen en apothekers moeten openheid van zaken geven. Het gonst al jaren van de goede voornemens en plannen, maar keuze-informatie is nog steeds nauwelijks beschikbaar. De Consumentenbond vindt op dit punt de kabinetsplannen voor de komende vier jaar te weinig ambitieus.

Transparantie
Het is zaak dat consumenten en patienten zelf kunnen opzoeken welk ziekenhuis goed scoort bij de behandeling van bijvoorbeeld borstkanker of reuma, en hoe de verschillende ziekenhuizen omgaan met pijnbestrijding bij een bevalling. Meer transparantie over prestaties van zorgverleners moet de consument helpen bij het maken van een goed geïnformeerde en weloverwogen keuze.

Bron: Consumentenbond


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen