Minister moet duidelijkheden scheppen: Ziekenhuizen onderschrijven lijn in begroting VWS

Array

Ziekenhuizen onderschrijven de lijn die minister Klink in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 2009 heeft neergezet. Uit de voornemens blijkt dat de minister voor de curatieve sector prioriteit geeft aan de thema’s vergroting van de marktwerking, kwaliteit en innovatie. De NVZ ondersteunt dit, maar vindt dat de minister enkele onzekerheden moet wegnemen om deze thema’s tot volle wasdom te laten komen.


Meer vrijheid van handelen
De NVZ vindt dat de samenhang die de minister in de thema’s aanbrengt, bijdraagt aan de verbetering van de zorg. Ziekenhuizen krijgen meer vrijheid van handelen. Zij kunnen zich gaan onderscheiden in bedrijfsvoering, zich profileren op specialismen waarmee zij goede resultaten boeken, zij worden transparanter over de kwaliteit omdat zij hierop (moeten) concurreren met andere ziekenhuizen en gaan zich op (zorg)vernieuwingen richten waar de patient mee gediend is. Zij kunnen zich hiermee immers onderscheiden van andere ziekenhuizen.

 

Vrije prijsvorming
De minister vergroot de marktwerking door het B segment – het vrij onderhandelbare deel van de zorg – naar 34% uit te breiden. Daarnaast zal de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa) onderzoeken of de vrije prijsvorming verder kan worden uitgebreid. Ook besloot de minister de beloning naar prestatie beter vorm te geven. In het zogenoemde DBC verbeterplan worden duidelijk omschreven zorgproducten ontwikkeld, die worden gekoppeld aan transparante en integrale tarieven.

 

Patientveiligheid
De minister laat blijken dat hij patientveiligheid belangrijk vindt. De ziekenhuizen zullen mede op dit thema zelf ook extra bijdragen aan optimale kwaliteit van de curatieve zorg. Zij voeren het patientveiligheidsprogramma uit dat vorig jaar van start is gegaan. De ambitie is de potentieel vermijdbare sterfte in 2012 tot de helft terug te brengen. Hiertoe implementeren ziekenhuizen ondermeer een Veiligheids Management Systeem (VMS). Via het programma ‘Zichtbare Zorg Ziekenhuizen’ zetten ziekenhuizen in 2009 een forse stap in het vergroten van de transparantie. Uiteindelijk leidt dit in 2011 tot prestatie-indicatoren en dus goede keuze-informatie voor 80 aandoeningen.

 

Duidelijkheid vereist
Om de elementen uitbreiding marktwerking, kwaliteit en innovatie daadwerkelijk vorm te kunnen geven hebben ziekenhuizen meer duidelijkheid van de minister nodig. Met name over de kapitaallasten. Ziekenhuizen moeten weten hoe zij hun vastgoed kunnen inzetten bij de bedrijfsvoering en hoe de overgangsperiode van het oude bouwregime naar de eigen verantwoordelijkheid voor het vastgoed wordt bekostigd. Daarnaast hebben ziekenhuizen van de minister aanwijzingen nodig hoe het A segment – het deel van de zorg dat niet aan de markt is vrijgegeven – eruit moet zien. Ook willen ziekenhuizen dat er een innovatiefonds komt om innovatieve DBC’s te kunnen invoeren.

Bron:NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen