Sint Lucas Andreas Ziekenhuis voert als eerste bicompartimenele knieprotheses uit

Sinds kort voeren de orthopeden van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis als eerste in Nederland bicompartimenele knieprotheses uit. Belangrijkste voordeel is dat hierbij een deel van de knie intact blijft en patienten het gevoel houden dat het ‘hun’ knie is.

‘Het is een vrij nieuwe operatie’, vertelt orthopeed Hendrik-Jan Kooijman op zijn werkkamer. ‘Tot nu toe is hij ongeveer tweehonderd honderd keer uitgevoerd in de Verenigde Staten en dertig keer in Duitsland. In Nederland staat de teller inmiddels op vijf.’ Kooijman pakt de modellen erbij om te laten zien wat het belangrijke verschil is tussen een normale knieprothese en een bicompartimentele knieprothese.

‘Dit is een normale prothese, waarbij de hele knie wordt vervangen’, vertelt hij. ‘Dat betekent dat we alles weghalen, meestal ook beide kruisbanden. Het nieuwe aan de bicompartimentale knieprothese is dat we alleen het beschadigde deel van de knie vervangen en de kruisbanden laten zitten. Die kruisbanden zorgen tezamen met de zijbanden voor de normale balans in de knie. Mede hierdoor voelt de knie anders aan en hebben patienten meer het idee dat het hun eigen knie is.’

Belang patient
De operatie is niet voor iedereen weggelegd. Kooijman: ‘Wij voeren hier ongeveer 300 knieprotheses op jaarbasis uit en ik denk dat ongeveer 25 mensen voor deze prothese in aanmerking komt. Voorwaarde is namelijk dat alleen de binnenkant en het knieschijfgedeelte is afgesleten en de buitenkant nog goed functioneert. Nu weet je dat niet altijd van te voren.

Zo zou ik gisteren bij een mevrouw de nieuwe prothese aanbrengen, maar toen ik eenmaal bezig was, bleek er een kleine beschadiging op het buitendeel van het gewricht te zitten. Dat betekende dat ik geen risico wilde nemen en alsnog een hele knieprothese heb geplaatst. Het belang van de patient staat altijd voorop.’

Voorop
Dat uitgerekend het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis vooroploopt met deze ontwikkeling is geen toeval. Kooijman: ‘Wij zijn een kliniek met veel ervaring met het uitvoeren van protheses waarbij we slechts een deel van de knie vervangen, zoals een knieschijfprothese of een halve knieprothese. Deze operatie sluit daar prima op aan.’

Belangrijkste voordeel is dat het volgens patienten natuurlijker aanvoelt. Kooijman: ‘Maar dat is natuurlijk een subjectief gegeven. Ook al omdat patienten het gevoel niet kunnen vergelijken met het gevoel van een algehele prothese. Ik merk bij onze eerste patienten wel dat de bewegingsuitslag van de knie enorm goed is. Zij kunnen hun knie makkelijk 130 graden buigen, terwijl meer dan 120 graden bij een gehele knieprothese al opmerkelijk is.’

Bron:Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen