Kwaliteit van leven psoriasispatiënt blijvend verbeterd door Enbrel

Behandeling van psoriasispatienten met Enbrel (etanercept) verbetert blijvend de huidsymptomen en de levenskwaliteit van de patient.


Na een jaar is de verbetering van de huid en de levenskwaliteit significant, met daarnaast een verlaging van gewrichtspijnen en symptomen van angst en depressie. Dit blijkt uit de CRYSTAL-studieresultaten, die vandaag bekend worden gemaakt op het internationale European Academy of Dermatology and Venereology (EADV) congres te Parijs.


De CRYSTAL-studie gaat over het effect van continue of intermitterende behandeling op het verbeteren van de huid en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven van patienten met matige tot ernstige plaque psoriasis. De studie toont aan dat na een jaar behandelen met Enbrel (etanercept):


  • de huid significant is verbeterd,
  • de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven tot 26% verbetert,
  • symptomen van depressie tot 30% en symptomen van angst tot 27% afnemen,
  • gewrichtspijnen tot 53% afnemen.

In de verschillende studiegroepen werd geen verschil gevonden in ernstige infecties of maligniteiten. Enbrel heeft een bewezen lange termijn veiligheidsprofiel, er is meer dan 16 jaar klinische ervaring.


Psoriasis


Psoriasis is een chronische huidaandoening die bij 2-3% van de Nederlandse bevolking voorkomt. De huidaandoening is niet besmettelijk en wordt gekenmerkt door rode plekken met een witte schilfering. Naast pijn en jeuk kunnen er gewrichtsklachten optreden. Zowel omgevingsfactoren als genetische factoren staan aan de basis van het ontstaan van psoriasis. De huidaandoening is (nog) niet (volledig) te genezen. “Psoriasis is niet zo maar een huidziekte”, zegt mijnheer Ottfrid Hillmann, zelf psoriasis patient en voorzitter van EUROPSO (Europese federatie psoriasispatienten). “Patienten met psoriasis kunnen dezelfde of slechtere levenskwaliteit hebben dan patienten met andere chronische ziekten, zoals hartaandoeningen. Bij psoriasis kunnen zich aanzienlijke co-morbiditeiten voordoen, ongeveer eenderde van de psoriasispatienten lijdt aan een vorm van depressie of angst. Dit baart ons zorgen waardoor we moeten richten op snelle diagnose en de patient centraal stellen “.


Wyeth

Wyeth Pharmaceuticals bv is onderdeel van Wyeth, wereldwijd één van de meest vooraanstaande producenten van receptgeneesmiddelen, vaccins, vrij verkrijgbare geneesmiddelen en veterinaire preparaten. Wyeth investeert met middelen en mensen blijvend in onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve medicatie voor psoriasis om de kwaliteit van leven van psoriasispatienten te verbeteren. Tijdens het EADV congres te Parijs maakt Wyeth bekend wie de ‘Advances in Psoriasis Research Grant’ heeft gewonnen. Van de ruim 50 mededingers uit meer dan 20 landen, is de Nederlander professor J. Schalkwijk één van de zes winnaars. Meer informatie hierover: www.advancesinpsoriasis.com en www.wyeth.nl.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Kwaliteit van leven psoriasispatiënt blijvend verbeterd door Enbrel"

  1. den haag 4 januari 2009hallo ik gebruik enbrel sinds juni 2008ik heb ook psioriasis en gebruik ook een k p w methotrexaat 10 x 2,5 mgik krijg veel uitslag net jeugdpuisten in mijn gezicht vooral kin is er meer bekoend hierover deplekken worden inderdaad niet groter op de huidalvast dank m vr gr mw r hari  

Comments are closed.

Recente artikelen