Risico’s voor volksgezondheid door klimaatverandering

Array

Klimaatverandering heeft in de komende tientallen jaren uiteenlopende nadelige effecten op de Nederlandse volksgezondheid. Zo zal er meer ziekte en sterfte zijn door hittestress en neemt de ziekte van Lyme door tekenbeten toe. Dit blijkt uit een rapport van onderzoekers van Erasmus MC, Universiteit Maastricht, het RIVM en het Planbureau voor de Leefomgeving, dat zij woensdag 17 september hebben overhandigd aan het Ministerie van VROM.

De studie is gefinancierd door ZonMw en het Ministerie van VWS.

Huidkanker
De auteurs van het rapport hebben onderzocht wat de mogelijke gevolgen zijn van klimaatverandering en de afbraak van de ozonlaag. Naast sterfte en ziekte door hittestress en een toename van de ziekte van Lyme, noemen zij ook meer en ernstiger klachten van allergische aandoeningen en meer voedselvergiftiging. Door de verhoogde blootstelling aan ultraviolette straling zal het aantal gevallen van huidkanker en staar waarschijnlijk toenemen. Overigens staat daar tegenover dat de sterfte door winterkoude mogelijk juist afneemt.

Hittegolven
Het gaat waarschijnlijk om enkele honderden sterfgevallen en enkele duizenden ziektegevallen extra per jaar. Maatregelen gericht op beperking van deze gezondheidsschade kunnen daarom een betekenisvolle bijdrage leveren aan behoud en verbetering van de Nederlandse volksgezondheid. Om de gevolgen van hittegolven te verminderen kan bijvoorbeeld gedacht worden aan bouwrichtlijnen voor koelere huizen en zorginstellingen, stadsplanning met meer groenvoorziening en voorlichting aan publiek en mantelzorgers.

Uitgebreid
De auteurs vinden het noodzakelijk dat het onderzoek op dit terrein wordt uitgebreid. Ze maken zich vooral zorgen over de langere termijn. In de tweede helft van deze eeuw zal de betekenis van klimaatverandering voor de Nederlandse volksgezondheid naar verwachting fors toenemen. Op korte termijn zijn de gezondheidsrisico’s in lage-inkomenslanden en regio’s met minder gematigde klimaten veel groter dan die voor de Nederlandse bevolking.


Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen