Uniek revalidatieprogramma voor chronische kankerpatiënten wordt in Elkerliek ziekenhuis ontwikkeld

0
207

Het Elkerliek ziekenhuis heeft met het programma ‘Leven in Balans’ een uniek revalidatieprogramma ontwikkeld voor chronische kankerpatienten. Gebaseerd op het programma ‘Herstel en Balans’ voor ex-kankerpatienten, worden voortaan ook chronische kankerpatienten fysiek en mentaal ondersteund.


Met ‘Leven in Balans’ komt het Elkerliek tegemoet aan een lang gekoesterde wens van deze groeiende groep patienten. Leven in Balans wil bijdragen aan het vinden van een nieuw evenwicht voor patienten die blijvend moeten leven met kanker en de gevolgen daarvan.

Tot eind 2009 draait ‘Leven in Balans’ als pilot. Zo kan de gekozen opzet goed worden getest en zonodig aangepast. Op woensdag 24 september aanstaande start de eerste groep van zes patienten, die in het Elkerliek ziekenhuis onder behandeling zijn, met de zogenoemde fysieke module. Het fysieke trainingsprogramma bestaat uit één maal per week een uur fysieke training en een half uur rusten, waarbij het lotgenotencontact een belangrijke plaats inneemt. Het programma duurt negen weken.

Vanaf februari 2009 wordt ook een psycho-educatieve module aangeboden waarin de psychosociale begeleiding centraal staat. Deze begeleiding krijgt vorm in een zestal thema bijenkomsten waarvan er vier voor de patienten zelf zijn en twee voor de partner. Bij de groepen tot medio februari 2009 die het fysieke trainingsprogramma volgen, is overigens wel een psycho-educatieve hulpverlener aanwezig.

Bron:Elkerliek