Prestatiebekostiging Dure geneesmiddelen pas in 2010

De beleidsregel dure geneesmiddelen, oftewel de 80%-regeling, blijft in 2009  van kracht. Prestatiebekostiging staat pas voor 2010 op de planning. Nieuwe, dure geneesmiddelen vergroten de behandelmogelijkheden en zijn daarom goed nieuws voor patienten, dokters en instellingen. De NVZ pleit dan ook voor een goede toegankelijkheid van deze middelen, en daarvoor is goede bekostiging een randvoorwaarde. De groei van de uitgaven aan dure geneesmiddelen in 2009 moet worden bestreden uit de totale groeiruimte voor de ziekenhuiszorg. Bijzondere omstandigheden daargelaten is er voor VWS daarom geen reden hiervoor extra budgettaire maatregelen te treffen. De monitor dure geneesmiddelen (waarvoor VWS opdrachtgever is) moet helderheid geven over de mate van groei en de vraag of dit inderdaad uit de totale groeiruimte te bekostigen valt. De kostenexplosie die we hebben gezien in 2004-2006 (met een jaarlijkse groei van ruim 40%), is in 2007 in elk geval afgezwakt. De NVZ gaat voor dat jaar uit van een stijging met ongeveer 16%. Cijfers over 2008 zijn nog niet beschikbaar.


Monitoren

De NVZ houdt er rekening mee dat de kostenstijging van dure geneesmiddelen in 2009, maar ook in de jaren daarna, hoger zal zijn dan de gemiddelde groei van de ziekenhuiszorg. Slechts één of enkele doorbraakgeneesmiddelen kunnen de kostengroei een enorme impuls geven. Daarom blijft het belangrijk de kostenontwikkeling te monitoren. In 2009 blijft in elk geval de beleidsregel dure geneesmiddelen van kracht (de 80%- regeling), waarna in 2010 moet worden overgegaan op prestatiebekostiging. De NVZ had gehoopt dat prestatiebekostiging al in 2009 zou worden ingevoerd en blijft zich hard maken voor 100% vergoeding.

 

Regieorgaan

De regering hecht groot belang aan de ontwikkeling en implementatie van richtlijnen om rationele farmacotherapie te stimuleren en de kosten te beheersen. Een nog op te richten regieorgaan Kwaliteit en Veiligheid moet hieraan impulsen geven. Dit beleid stond al aangekondigd in de langetermijnvisie geneesmiddelenvoorziening en is nu geconcretiseerd in de brief die de minister van VWS hierover in juli aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De NVZ steunt deze ontwikkeling.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen