(ex) borstkankerpatiënt heeft jaren na behandeling nog het gevoel patiënt te zijn

Array

Bijna negentig procent van de vrouwen blijft zich tot vijf jaar nadat de tumor is verwijderd in meer of mindere mate patient voelen. Dat gevoel geldt met name voor vrouwen die hormoongevoelige borstkanker hebben gehad. Ruim een kwart daarvan voelt zich tot vijf jaar na genezing volledig patient, tegen een vijfde van de patienten met niet-hormoongevoelige borstkanker.


Ruim een kwart van de vrouwen met hormoongevoelige borstkanker voelt zich de eerste vijf jaar nadat de tumor is verwijderd nog honderd procent patient. Angst, spanning en onzekerheid zijn voor vrouwen met deze meest voorkomende vorm van borstkanker de belangrijkste oorzaken, zo blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van AstraZeneca. Door succesverhalen van celebrities onderschat de omgeving vaak de langdurige impact van de ziekte.

Angst, spanning en onzekerheid zijn de belangrijkste redenen voor het patient voelen. Dat gevoel is het sterkst bij vrouwen die een anti-hormonale nabehandeling ondergaan, zoals vaak wordt gegeven bij hormoongevoelige borstkanker. De medicijnen die de terugkeer verkleinen, herinneren hen dagelijks aan de ziekte. Patienten zijn tevreden over hun arts, het is de omgeving die vaak voorbij gaat aan de langdurige impact van de ziekte. Veel vrouwen voelen zich daardoor onbegrepen. AstraZeneca voert tijdens de Borstkankermaand in oktober een campagne om aandacht te vragen voor deze vergeten doelgroep.


Veel vrouwen vallen na de behandeling van borstkanker in een zwart gat, weet prof. dr. Emiel Rutgers van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. “We kennen allemaal de ‘succesverhalen’ van Ellen ten Damme en Kylie Minogue. De omgeving denkt dat na de behandeling van borstkanker de kous af is, terwijl vrouwen zich nog jaren patient blijven voelen. Want ze zijn zonder borstkanker, zien er op zich goed uit, maar voelen zich daardoor onbegrepen. Borstkanker is een ingrijpende ziekte met een lange nasleep. Het is belangrijk dat we daar extra aandacht aan besteden.”


AstraZeneca is een multinationaal farmaceutisch bedrijf dat onder andere  geneesmiddelen tegen borstkanker produceert. AstraZeneca introduceerde drieentwintig jaar geleden de Borstkanker Bewustzijn Maand, de huidige Borstkankermaand. Aan het onderzoek van TNS Nipo namen 597 vrouwen deel.



Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen