Het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum, SPDC, Oost in Amsterdam voorlopig dicht na sterfgeval

Array

Het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum(SPDC) Oost in Amsterdam ( Arkin en/of AMC de Meren) gaat voorlopig dicht zodat er orde op zaken kan worden gesteld. Dit maakte het bestuur maandag bekend. Het besluit volgt op de dood van een 47-jarige schizofrene man. Hij stikte in een stuk brood toen hij in een isoleercel zat. Uit een onlangs uitgevoerd onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek al dat de patientenzorg in het SPDC Oost onder de maat is. In NOVA nieuwe feiten.


MEER INFORMATIE OVER DIT ONDERWERP

breedband 19-09-08Drastische maatregelen na dood patient in isoleercel
breedband 30-08-08Honderden psychiaters tekort in GGZ-instellingen
breedband 02-12-06Inspectie voor de Gezondheidszorg: ‘Instellingen overtreden de wet’


Het sterfgeval werd pas na tien dagen gemeld aan de gezondheidsinspectie. De inspectie van de gezondheidszorg oordeelde na een recent onderzoek dat de zorg in het centrum onder de maat is. Het personeel is overbelast en het pand is verwaarloosd. Het bestuur heeft na overleg besloten dat sluiting noodzakelijk is om verdere problemen te voorkomen.

De patienten van de open en gesloten afdelingen worden overgeplaatst. Het bestuur heeft vrijdag een aantal mensen ontslagen en op non-actief gezet.


Drastische maatregelen in de personele sfeer. Die werden vanavond in NOVA aangekondigd door Jeroen Muller, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de ggz-instelling ARKIN in Amsterdam.

Dit naar aanleiding van het overlijden van de 47-jarige man in een isoleercel, begin deze maand.
Muller is zelf vandaag polshoogte gaan nemen in de kliniek. Hij trof daar “desolate opvang aan, onvoldoende toegerust om enstige psychiatrische patienten te kunnen helpen.” Muller heeft diverse betrokkenen op non-actief gesteld, hangende een nog in te stellen extern onderzoek.

De directeur Zorg is per direct ontslagen, Mullers collega in de Raad van Bestuur is inmiddels afgetreden. Er is een opnamestop ingesteld op de afdeling. Er zijn inmiddels twee isoleercellen vanwege een niet doorkijkbaar raampje gesloten. Op dit moment verblijven nog 17 patienten op de afdeling. Muller kan zich voorstellen dat de familie van die patienten ongerust is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen