Huisartsen verzetten zich tegen de landelijke invoering van het elektronisch patiëntendossier

0
370

Minister Klink (Volksgezondheid) eist dat het landelijk systeem september volgend jaar draait om het aantal medische missers – bijvoorbeeld door misverstanden tussen artsen of fouten met medicijnen – fors terug te dringen. Maar volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is die datum onhaalbaar en zet het ministerie de veiligheid van patienten juist extra op het spel door er aan vast te houden.


Volgens de huisartsen is het ‘niet slim’ van de CDA-minister om het systeem zoals het al functioneert bij de huisartsenposten ‘niet als basis voor een nieuw systeem’ te gebruiken. Volgens de artsen heeft het nieuwe systeem, dat in het najaar van 2009 operationeel moet zijn, zo veel kinderziekten dat patienten straks onverantwoorde risico’s lopen. Op dit moment functioneert er bij de huisartsenposten al een digitaal dossier met daarin ruim zeven miljoen patienten.  Maar de minister wil een nieuwe landelijke databank maken en van daaruit een patientendossier opzetten. De Huisartsen hebben dus moeite met het traject waarlangs de minister het wil invoeren.


Het ministerie ziet niet in waarom van de ingeslagen weg moet worden afgeweken. Volgens een woordvoerder krijgen de huisartsen een subsidie om het nieuwe systeem tijdig te kunnen invoeren.

Adviseurs van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg hekelden vorige maand de plannen van het ministerie omtrent het elektronisch patientendossier. De techniek die voor het nog in te voeren dossier wordt gebruikt, zou verouderd zijn. De LHV deelt deze kritiek. Het ministerie spreekt de beweringen ten stelligste tegen. “Het gaat om een modern en eigentijds systeem”, verzekert de zegsman. Minister Klink wijst erop dat elke artsenpraktijk er volgend jaar 6000 euro bij krijgt om de elektronische dossiers op orde te houden. Mochten artsen zich straks ‘door overmacht’ toch niet kunnen aansluiten, dan is er volgens Klink geen probleem.


De LHV-bestuurder ontkent dat hij het patientendossier aangrijpt om een conflict met Klink over bezuinigingen in de huisartsenzorg op scherp te stellen.

Directeuren van tien ziekenhuizen zien meer in de plannen van Google en Microsoft op het gebied van patientendossiers via internet.Vorig artikelAD signaleert foute oogmeting door opticiens
Volgend artikelKlink bouwt met bezuiniging aan luchtkastelen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.