Nederlandse ruimtevaarttechniek zorgt voor doorbraak op IC

Array

Nader medisch onderzoek met de Nexfin monitor maakt de behandeling van patienten met cardiovasculaire problemen op onder meer de IC-afdelingen van ziekenhuizen de komende jaren zowel voor arts als patient eenvoudiger en minder risicovol.

De onderzoekscommissie van de European Society of Intensive Care Medicine, het ESICM, heeft tijdens het jaarlijkse Europese Intensive Care congres in Lissabon een prestigieuze medische prijs uitgereikt aan de Nederlandse arts in opleiding anesthesiologie Charlotte Hofhuizen van het Sint Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Zij ontvangt de prijs voor het onderzoeksproject met de titel: ‘Assessing fluid responsiveness using Nexfin cardiac output measurement in critically ill patients’.
Met het geldbedrag dat aan de prijs is verbonden, kan zij nader onderzoek doen naar de voordelen van de Nexfin monitor. Deze Nederlandse uitvinding meet via een niet invasieve methode; een sensor om de vinger bepaalt de bloeddruk bij iedere hartslag. Na jaren van onderzoek en ontwikkeling is het mogelijk om vanuit deze bloeddrukregistratie een betrouwbaar hemodynamisch profiel, waaronder cardiac output (hartminuut volume) te berekenen. De monitor levert essentiele informatie voor de arts om een behandeling te starten en het effect te meten van de ingestelde therapie.
De huidige, invasieve, meetapparatuur werkt door middel van een catheter die wordt ingebracht in de lies of arm. De patienten bij wie deze invasieve lijnen worden ingebracht, lopen risico op infecties, met soms dodelijke afloop. De kosten voor behandeling van dit soort complicaties zijn aanzienlijk.

De Nexfin monitor is een uitvinding van BMEYE, een bedrijf dat voortkomt uit TNO en gevestigd is in het AMC te Amsterdam. De wetenschappers van BMEYE hebben 30 jaar ervaring met onderzoek en ontwikkeling van innovatieve, niet-invasieve medische meetmethoden op cardiovasculair gebied. De Nexfin technologie is oorspronkelijk mede ontwikkeld voor de ruimtevaart waar het nog altijd wordt toegepast.

,,Pionierswerk van Nederlandse bodem leidt tot nieuwe diagnostische mogelijkheden dus wij zijn dan ook trots op deze award”, vertelt Rob de Ree, CEO van BMEYE. ,,Nexfin is een eenvoudig te bedienen monitor met een modern touchscreen. Binnen een minuut kan de behandelend arts beschikken over een hemodynamisch profiel, geprojecteerd op het scherm. Alle informatie wordt opgeslagen waarmee analyses en rapporten van patienten te genereren zijn. Op basis van deze veilige, snelle meet methode zijn de artsen in staat sneller en effectiever te werken.”
Buiten de IC wordt de monitor al gebruikt op andere ziekenhuisafdelingen, zoals cardiologie en interne geneeskunde.

Bron: bmeye.com


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Nederlandse ruimtevaarttechniek zorgt voor doorbraak op IC"

  1. Nederlandse ruimtevaarttechniek zorgt voor doorbraak op IC | Medicalfacts.nl « Wat zeggen de weblogs over (acute)zorg.

    […] De onderzoekscommissie van de European Society of Intensive Care Medicine, het ESICM, heeft tijdens het jaarlijkse Europese Intensive Care congres in Lissabon een prestigieuze medische prijs uitgereikt aan de Nederlandse arts in opleiding anesthesiologie Charlotte Hofhuizen van het Sint Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. Zij ontvangt de prijs voor het onderzoekspr [From Nederlandse ruimtevaarttechniek zorgt voor doorbraak op IC | Medicalfacts.nl] […]

Comments are closed.

Recente artikelen