Lichtgevende nanodeeltjes als multifunctioneel contrastmiddel

Array

Rolf Koole ontwikkelde een contrastmiddel dat zowel te zien is in een MRI-scanner als met een fluorescentiemicroscoop. Het contrastmiddel bestaat uit lichtgevende magnetische nanodeeltjes die verschillende toepassingen kunnen hebben in de diagnose van ziektes. Koole en collega-onderzoekers publiceerden hun bevindingen eerder dit jaar al in het wetenschappelijke tijdschrift Nano Letters.

De nanodeeltjes (quantum dots) zijn bolletjes van slechts een paar nanometer. Afhankelijk van de exacte grootte van de bolletjes kunnen deze quantum dots alle kleuren van de regenboog uitzenden. Koole deed fundamenteel onderzoek, maar bekeek ook toepassingen van de quantum dots. Zo kunnen ze gebruikt worden als lichtgevend contrastmiddel om ziekteprocessen in beeld te brengen.

Daartoe zijn de quantum dots eerst ingepakt in hele kleine glasbolletjes, die vervolgens zijn bedekt met een dun laagje vetmoleculen. Door hier magnetische en/of metaal deeltjes aan toe te voegen zenden de contrastbolletjes niet alleen licht uit, maar zijn ze tegelijkertijd ook te detecteren met een MRI- en/of CT-scanner. Tests met de deeltjes op muizen laten voor het eerst zien dat nanodeeltjes op basis van glas lang genoeg in de bloedbaan circuleren om te dienen als diagnostisch materiaal. Met behulp van deze deeltjes kan de ontwikkeling van bijvoorbeeld tumoren nauwkeurig gevolgd worden door middel van de verschillende beeldvormingstechnieken.

15-10-2008, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Rolf Koole, Scheikunde Proefschrift: Fundamentals and Applications of Semiconductor Nanocrystals; A study on the synthesis, optical properties, and interactions of quantum dots Promotor 1: Prof.dr. A. Meijerink Promotor 2: Prof.dr. D. Vanmaekelbergh Copromotor 1: Dr. C. de Mello Donegá

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen