Slotervaartziekenhuis in Amsterdam waarschuwt voor fraude met Leishmaniasis medicijn

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam heeft internationaal de noodklok geluid over mogelijke fraude met medicijnen. Honderden patienten zijn behandeld hoewel de medicijnen geen enkele werking bleken te hebben. Dat meldt De Telegraaf vandaag. De ontdekkers van het schandaal, de Nederlandse farmacoloog prof. dr. J. Beijnen en onderzoeker Thomas Dorlo, hebben de regering van Bangladesh inmiddels op de hoogte gebracht. Die heeft honderden gebruikers van het werkingsloze middel Miltefosine laten opsporen en hen goed werkende medicijnen gegeven.

Het gaat om geneesmiddelen tegen de potentieel dodelijke ziekte Leishmaniasis. In Bangladesh zijn honderden patienten hier maandenlang mee behandeld, hoewel de medicijnen geen enkele werking bleken te hebben. Schandaal
De Nederlandse ontdekkers van het schandaal hebben de regering in Bangladesh inmiddels op de hoogte gesteld. Ze vermoeden fraude door een lokaal geneesmiddelenbedrijf.

“De medicijnstrips uit Bangladesh met Miltefosine-capsules bleken nul werkzame stof te bevatten. Zo ook bloedmonsters van behandelde patienten”, laat de apotheker van het Slotervaart aan de Telegraaf weten. “Op grond van de feiten kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat het hier fraude betreft door een lokaal geneesmiddelenbedrijf. De regering zou inmiddels een onderzoek hebben gelast.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen