SutureAid genomineerd voor Dutch Design Awards

Array

Het jonge Nederlandse medische bedrijf SutureAid BV, een spin off van het Academisch Medisch Centrum (AMC) valt deze week in de prijzen: SutureAid is genomineerd voor de prestigieuze Dutch Design Awards en behoort daarmee tot de selecte groep finalisten uit een deelnemersveld van ruim 700 inzendingen. Verder heeft SutureAid de nationale Future of Sutures wedstrijd van de Duitse medische gigant B.Braun gewonnen en dingt mee in de internationale finale.


De organisatie van de Dutch Design Awards heeft deze week bekendgemaakt dat het speciale hechtpincet van SutureAid voor deze prijs is genomineerd in de categorie Industrie (http://www.dutchdesignawards.nl/). De vakjury geeft hiermee blijk van waardering van het bijzondere elegante en simpele design van het innovatieve pincet. Op vrijdag 17 oktober beslist de internationale jury, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, wie er op hét Nederlandse podium van excellente vormgeving komt te staan. De uitreiking van de prijs zal op 18 oktober plaatsvinden in Eindhoven.


Winnaar nationale verkiezing ‘The Future of Sutures’

SutureAid BV heeft ook de Nederlandse wedstrijd gewonnen die het Duitse medische concern B.Braun (omzet 4 miljard euro) heeft uitgeschreven in het kader van het honderdjarige jubileum van de moderne hechting (http://www.sutures-bbraun.com ). In deze wedstrijd  ‘The Future of Sutures International Competition’ worden producten en ideeen onderscheiden die innovatief zijn op het gebied van hechtingen en hechttechnieken. Op 15 september vonden de nationale verkiezingen plaats, waarna de nationale winnaars meedingen in de internationale finale met een hoofdprijs van honderdduizend euro. Uit een deelnemersveld van bijna 10 innovatieve producten die vanuit Nederland zijn ingezonden, heeft de Nederlandse jury, bestaande uit topchirurgen, SutureAid verkozen tot beste Nederlandse inzending. Op 5 december a.s. zullen in Berlijn de internationale prijswinnaars bekend worden gemaakt.

Better suturing by design

In 2003 was een prikaccident met een hechtnaald aanleiding voor Dr. Wouter R. van Furth, neurochirurg aan het AMC te Amsterdam en Luc de Vries, huisarts te Diepenheim, om de chirurgische handelingen bij het hechten nader te onderzoeken. Hechtnaalden zijn veruit de belangrijkste oorzaak van prikaccidenten in de operatiekamer. Zij veroorzaken 21% van alle snij- en prikverwondingen in het ziekenhuis. Een prikaccident heeft risico’s voor patient en chirurg. Het risico van één prikaccident met een hechtnaald, infectie met HIV, of hepatitis B en C, is beperkt. Opgeteld is het risico in de carrière van een chirurg of operatiezuster reeel. Het aantal prikaccidenten in Nederland is slecht gedocumenteerd ten gevolge van onderrapportage.

Van Furth: “Ook ik negeerde mijn prikaccidenten, pas nu ik de echte risico’s weet, doe ik er iets mee. Preventie is natuurlijk altijd beter”. Wel is bekend dat 30% van de operatiehandschoenen aan het eind van de operatie een perforatie vertoont. Ruim de helft wordt veroorzaakt door een hechtnaald. In Nederland moeten elk jaar meerdere chirurgen een maand lang een combinatie van medicijnen nemen om besmetting met HIV na een prikaccident te voorkomen (post- exposure profylaxis). Bij een prikaccident doorsteekt de hechtnaald onopzettelijk, en vaak ongemerkt de steriele handschoen. De steriliteit tijdens de operatie wordt daarmee doorbroken. Het risico voor de patient is wondinfectie, of zelfs infectie met hepatitis C. 

Nederlandse gepatenteerde uitvinding

De gevonden oplossing was even simpel als elegant. Het integreren van een plastic kussentje aan het eind van een pincet reduceert het risico op prikaccidenten. De voordelen zijn aanzienlijk:

  • voorkomen prikaccidenten
  • sneller hechten
  • minder weefselschade
  • betere resultaten bij moeilijke hechtingen

Prof. Dr. B.A.J.M. de Mol, hoofd afdeling hartchirurgie AMC en hoogleraar biomedische technologie aan de technische universiteit Eindhoven : “Veiligheid op de operatiekamer is een belangrijk thema voor het AMC. Ik vind het nieuwe hechtpincet goed werken en we gaan het zeker in het AMC gebruiken”.

SutureAid BV

SutureAid BV is opgericht door de twee Nederlandse artsen, in samenwerking met de Canadese zakenman Eric Windeler, met het doel deze internationaal gepatenteerde vinding verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. In samenwerking met medisch ontwerpbureau Panton en studio MOM is een complete productlijn ontwikkeld, van pincet tot geïntegreerd hechtsysteem. In het AMC zijn chirurgen van alle specialismen betrokken bij preklinische testen. Internationaal hebben meer dan 200 chirurgen het pincet getest voordat aan de klinische test werd begonnen. De klinische test loopt thans in het AMC en gaat later dit jaar ook van start in het UMC St. Radboud in Nijmegen en Medisch Spectrum Twente in Enschede. Marktintroductie van het eerst SutureAid product staat gepland binnen 6 maanden.

SutureAid is verheugd over de nominatie voor de Dutch Design Awards en de nationale prijs in de B.Braun wedstrijd ‘the Future of Sutures International Competition’. “We zijn verheugd dat onze hechttechniek al in een vroeg stadium erkenning krijgt”, aldus oprichter Wouter van Furth. “Het succes van deze Nederlandse innovatie is mede te danken aan de steun die we hebben gekregen van het AMC en het Ministerie van Economische zaken.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen