‘Cure is Care’: ‘En en’ denken in de zorg

Wat me te wachten stond toen ik een krap jaar geleden begon te schrijven over en te werken aan mijn hotealthcare-concept, dat wist ik niet. Ik kon niet voorzien dat dat er mede toe zou gaan leiden dat er een Nexthealth-beweging zou komen. Ik wist niet hoe veel nieuwe en inspirerende contacten me dat zou brengen en ik kon al helemaal niet voorzien hoe veel tijd ik zou gaan besteden aan alle ‘zorg’ gerelateerde afspraken en activiteiten die inmiddels wekelijks voorbijkomen.


Maar er was één ding wat ik wel heel duidelijk voor ogen had toen ik begon, ik wist dat het anders kon in de zorg, ik wist dat het beter kon en ik was ervan overtuigd dat het vooral menselijker kon. Hotealthcare stond en staat voor het vinden en verbinden van de mens achter de patïent waarbij ik de mens achter de medewerker evenmin vergeet. Overigens bedoel ik met medewerker nadrukkelijk alle medewerkers die zorg verlenen en of werkzaam zijn in een zorginstelling dus niet alleen de verpleegkundigen maar ook de artsen, receptionisten, ok-assistenten, etc.

Hotealthcare is human to human marketing vertaald naar de zorg en is een typisch geval van ‘en en’-denken: Het gaat over en mens en technologie, markt en zorg, patient en medewerker en het is ook en ‘care’ en ‘cure’. En op dat laatste aspect wil ik wat dieper ingaan want dat is niet voor niks de titel van deze blogpost.


‘Cure is care’

Er viel me namelijk afgelopen maandag tijdens het Cross Care Café op dat ‘cure’ en ‘care’ vaak uit elkaar getrokken werden door de sprekers. Ik begrijp dat dat- op basis van alom gebruikelijke denken in ‘of of’- ‘verleidelijk’ en voor de hand liggend is om te doen maar ik wil deze twee zaken in hotealthcare juist graag bij elkaar brengen.

Omdat mensen i.c. patienten het ook niet uit elkaar trekken maar het zien als een groot geheel. ‘Cure’ en ‘care’ zorgen er immers samen voor dat je beter wordt, het is niet het één of het ander maar het is de combinatie van beiden die een mens goed doen en hem zomogelijk laten herstellen worden. Of hem, als herstel niet meer mogelijk blijkt te zijn toch nog een ‘goed gevoel’ kunnen geven. Denk in dat laatste geval bijvoorbeeld aan een verblijf in een hospice waar ‘cure’ en ‘care’ op een bewonderenswaardige manier gecombineerd worden.


Hotealthcare = ‘en en’

Het zal duidelijk zijn, hotealthcare gaat, anders dan de naam misschien doet vermoeden, over ‘cure’ en ‘care’. Het is en blijft een ‘en en’ concept, net zoals ik zelf trouwens een ‘en en’ mens zal blijven: Een mens die en bezig is met de zorg en met een retailconcept voor een automerk, die en van innovatie houdt en geniet van een 19e eeuwse roman, die en online en offline leeft en in al die hoedanigheden dezelfde mens blijft.Recente artikelen