Acne is voor pubers vaak een probleem

Array

Acne is een zeer frequent probleem onder de jongeren. In Belgie heeft 80% onder hen er last van. Toch weet het merendeel van onze Belgische jongeren slechts weinig af van het probleem. Velen denken ten onrechte dat de voeding één van de oorzaken van acne is. Voorts storten heel wat jongeren zich blindelings op de vrij verkrijgbare producten. Dit blijkt uit de enquête uitgevoerd door Ipsos op verzoek van Galderma, één van de marktleiders in de behandelingen van acne.


Acné wordt veroorzaakt door een ontsteking van de in de huid gelegen talgklier. In de puberteit ondergaat de huid onder invloed van de hormonen heel veel veranderingen. Het gevolg hiervan is vaak dat de talgklieren op het gezicht, rug en de borst groter worden en meer en meer huidsmeer (talg) gaan maken. Bovendien wordt de talg dikker van samenstelling. Als die talgafscheiding te groot wordt gaat dit huidsmeer zich ophopen in de uitvoergang van de talgklier (die uitkomen in de porien van de huid) en dit veroorzaak een verstopping. Die talgophoping wordt nog extra versterkt doordat de huid ook sterker gaat verhoornen waardoor deze uitgang nauwer wordt en dus ook weer sneller verstopt zal kunnen raken. Deze talgophopingen noemen we in de volksmond mee-eters en met de medische naam heten ze comedonen. Deze comedonen zien we als zwarte punten en comedonen die dieper in de huid liggen zien eruit als witte punten/bobbels. In de talgkliertjes zitten veel bacterien, die zich heel snel kunnen vermenigvuldigen en de talg dan kunnen veranderen in zgn. vetzuren. Door die talgophopingen en die vetzuren zet het verstopte uitgangetje van de talgklier steeds verder uit en scheurt dan uiteindelijk open. Deze irriterende stoffen komen in de huid terecht en veroorzaken dan ontstekingen. Zo komen we dan aan die ontstekingen met puistvorming.

Jeugdpuistjes (Acné vulgaris)
Heel veel jonge mensen krijgen jeugdpuistjes in de puberteit. Maar als ze door deze periode heen zijn verdwijnen die bobbels, zwarte punten (medische naam comedonen) en puistjes gelukkig weer. Alleen is het natuurlijk voor die jonge mensen een hele vervelende kwaal die juist in die periode van hun leven zijn waar ze op zoek zijn naar zichzelf en het andere geslacht beginnen te ontdekken. De kwaal is niet alleen pijnlijk, jeukt maar zelf vinden ze dat ze er ook niet uitzien en worden hier extra onzeker door, iets wat de meeste pubers zo wie zo al zijn in deze periode. Dus hulp is hier geboden! Uitwendige factoren waardoor acn̩ zou kunnen ontstaan dan wel verergeren Рin contact komen met stoffen die een verstopping van de talgklier kunnen veroorzaken bijv.: sommige stoffen in cosmetische preparaten, of door werkzaamheden waardoor de huid in aanraking kan komen met olien of chloorhoudende producten waar dan op gereageerd wordt door het ontstaan van acn̩.
РOok door sommige geneesmiddelen zowel uit- als inwendig gebruikt kunnen acn̩ veroorzaken.
– En heel soms ook al is dat wetenschappelijk niet is bewezen (maar een goed voorbeeld heeft ondergetekende al haar hele leven bij zichzelf geconstateerd) is het eten van bepaalde zaken die een verergering van acné kunnen geven. In het geval van ondergetekende was en is dat tot op heden het eten van chocolade. Mijn vader (dus ook hier erfelijk bepaald!) kreeg zelfs op zijn oude dag nog puisten van varkensvlees. Inwendige factoren het ontstaan maar soms ook wel het heftiger worden van acné kan worden beïnvloedt door:

Рerfelijke factoren (komen er in de familie (bijv. vader, moeder) acn̩ voor
– hormonale factoren (zie boven puberteit) maar ook menstruatie, zwangerschap en soms zelf overgangsfactoren  kunnen acne verergeren.

– Gelukkig vrij zelden voorkomend enige ziekten van de geslachtsorganen
– Stress (zeker geen onbelangrijke factor kijk maar naar pubers)

Bakerpraatjes rondom acné
Alhoewel ondergetekende in haar jarenlange schoonheidsspecialisten praktijk dit vaak heeft gehoord en ook zelf heeft geconstateerd is het nog steeds niet wetenschappelijk bewezen dat verergering van acné te maken zou kunnen hebben met een soort allergische reactie van het lichaam op bepaald voedsel. Zoals bijv. chocolade (zie boven), patates frites, varkensvlees. Wel zeker is dat slechte hygiene, vitaminetekort en infecties invloed op acne kunnen uitoefenen.

De ergste vorm van acné en wat er tegen te doen is
Er zijn een aantal vormen van acné. Het voert hier te ver om ze allemaal op te noemen. Maar de meest hevige vorm is de zgn. Acné Conglobata. Deze vorm komt het meeste voor bij mannen. Je ziet hierbij flinke ontstekingen op de schouders, de rug en de borst en natuurlijk ook op het gezicht. Een kenmerk voor deze soort acne zijn de grote onderhuidse knobbels en ontstekingen die meestal na genezing flinke littekens achterlaten. En dat is natuurlijk naast de pijnlijke kwaal juist zo erg voor de patient. Want die littekens blijven een leven lang zichtbaar! Deze vorm van acne kan nooit alleen door een huidtherapeut/schoonheidsspecialiste behandelend worden maar zal altijd onder supervisie van de huisarts of huidarts (dermatoloog)moeten plaatsvinden. Deze zal in het algemeen o.a. antibiotica voorschrijven zoals bijv. Tetracycline voor in- of uitwendig gebruik. Hierdoor wordt een antibacteriele werking verkregen maar ook een ontstekingsremmende werking.. De arts kan ook geneesmiddelen voorschrijven in de vorm van een kuur (inwendig) maar ook voor plaatselijke behandeling in de vorm van crème of lotion. Vaak zullen middelen worden voorgeschreven om de sterkte verhoorning van de afvoergangen van de talgkliertjes tegen te gaan.

Enige voorbeelden van dergelijke middelen zijn: Salicylzuur, Benzoylperoxide (Benzac gel, in Nederland te verkrijgen op recept in de apotheek) en vitamina A-zuur (Acid a Vit.). Deze middelen zijn eveneens verwerkt in een crème, gel of lotion. Deze preparaten werken afschilferend op de huid zodat er geen verstoppingen meer komen en de talg dus gemakkelijker naar buiten kan. Daardoor zul je ook zien dat er veel minder proppen en/of mee-eters (comedonen) worden gevormd. Ze werken bovendien ook licht remmend op de bacteriengroei. Een nadeel van deze bovengenoemde Benzac gel of Vit. A-zuur preparaten is dat ze vaak de huid irriteren. Vandaar ook het ook aan te raden is hiermee voorzichtig te beginnen. Vaak worden er bij vrouwen die deze vorm van acne hebben anticonceptiepillen voorgeschreven die een gunstig effect hebben op de vermindering van de aanmaak van talg en dus acne- verminderend werken. Een voorbeeld hiervan is de Diane-35®. Dit is een licht anticonceptiepil die alleen ook hiervoor gebruikt wordt. Maar je moet er wel op bedacht zijn dat het gelijktijdig slikken van antibiotica (bijv. Tetracycline) en het gebruik van deze lichte pil de anti-conceptie werking wat kan verminderen. Dus in deze periode zul je dan eveneens andere middelen/methoden moet gebruiken om zwangerschap te voorkomen.

Dit artikel zou niet volledig zijn als ondergetekende niet Isotretinoïne (merknaam Roacccutane®) vermeld. Deze stof is verwant aan vitamine A-zuur en zorgt ervoor dat er in het lichaam geen talg meer wordt aangemaakt. Het is voor inwendig gebruik en wordt alleen voorgeschreven bij een heel ernstige acne. De behandeling is langdurig van 6 tot 8 maanden. Tijdens deze behandeling moet er regelmatig naar het bloed worden gekeken omdat dit middel o.a. de vetstofwisseling in het lichaam kan beïnvloeden. Door dit middel krijgen veel patienten last van droge ogen en lippen.
Wel kunnen er ernstige bijwerkingen optreden in de zwangerschap. Dit middel kan de ongeboren vrucht beschadigen waardoor er aWel kunnen er ernstige bijwerkingen optreden in de zwangerschap. Dit middel kan de ongeboren vrucht beschadigen waardoor er aangeboren afwijkingen kunnen ontstaan. Daarom moet je tijdens deze periode van inname tot 3 maanden erna zeer goede anticonceptie toepassen.

Een behandeling van acné heeft altijd wat tijd nodig.

Daarom moet je jezelf een tot drie maanden de tijd geven voor er resultaat merkbaar is. En ook even vol houden en dus niet steeds naar andere middelen grijpen. Wat kun je zelf doen?
In de zomer (en dus na lekker in de zon gezeten te hebben) merken veel acné patienten
dat in eerste instantie de huid hier erg goed op reageert door:
minder puisten, wat bruiner gekleurd (zodat de acné en eventuele littekens minder opvallen). Dus de normale reactie is dan lekker zonnen, zonnen, zonnen etc. etc. Maar……..hier zit een duidelijk maar aan.
De huid heeft als natuurlijke bescherming tegen de UV stralen van de zon als ook tegen de UV stralen van de zonnebank door het dikker worden van de hoornlaag. Dit is erg vervelend want hierdoor gaan de afvoergangen van de talgklieren weer dicht zitten en kan de talg moeilijk uitvloeien. Dus verstopping en weer ontsteking.
Dus wat in eerste instantie goed lijkt te helpen blijkt in tweede instantie dus een meer en heftiger acné op te leveren. Wat je in dit geval zou kunnen doen is zorgen dat de hoornlaag dun blijft door het laten geven van een lysing behandeling of door zelf deze behandeling toe te passen.
Dit moet persé geen peeling zijn omdat je dan door het roteren van de peeling substantie de puisten en ontstekingen open schuurt en dit zou nieuwe infecties kunnen opleveren.(In een vorig artikel heb ik deze behandelingen reeds beschreven).

De beste behandeling tegen acne
Zoals hierboven beschreven is het bij de ergste vorm de Acné Conglobata het beste langs twee wegen deze kwaal aan te pakken. Namelijk door de dermatoloog in combinatie met de schoonheidsspecialist of huidtherapeut.
Bij de wat gematigdere soorten kan de schoonheidsspecialist of huidtherapeut heel goed zorgen dat er met deze kwaal heel goed te leven valt.
Het belangrijkste wat deze mensen voor je kunnen doen is:

*DE HUID DUN HOUDEN (BIJ ACTIEVE ACNE DOOR HET TOEPASSEN VAN EEN LYSING EN BIJ EEN PASSIEVE ACNE DoR EEN GOEDE PEELING
*DE HUID “SCHOON” TE HOUDEN. DAT WIL ZEGGEN HET ZOVEEL MOGELIJK VERWIJDEREN VAN “DE PUISTEN VAN DE TOEKOMST” TE WETEN DE COMEDONEN OF TALGPROPPEN.
*IN SAMENSPRAAK MET DE CLIËNT DE BESTE MIDDELEN ZOEKEN OM DE VERZORGING THUIS ZO GOED VOORT TE ZETTEN.
Hierdoor kunnen afwijkingen ontstaan. Daarom moet je tijdens deze periode van inname tot 3 maanden erna zeer goede anticonceptie toepassen.

Een behandeling van acné heeft altijd wat tijd nodig. Daarom moet je jezelf een tot drie maanden de tijd geven voor er resultaat merkbaar is. En ook even vol houden en dus niet steeds naar andere middelen grijpen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen