BMR-vaccin uit voorzorg teruggehaald door NVI

0
241

Het NVI haalt, in overleg met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, een aantal batches Bof-, Mazelen- en Rodehond-vaccins (BMR-combinatievaccin) terug uit de markt. BMR-vaccin wordt onder andere gebruikt in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Reden voor het terughalen is, dat is gebleken dat een beperkt aantal flesjes BMR-vaccin minder bof-eenheden bevat dan wettelijk vereist is. Er is geen twijfel over de veiligheid van het vaccin.


Het NVI heeft de bevindingen gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Uit zorgvuldigheid had het NVI de distributie van alle partijen BMR-vaccin die in het magazijn staan, al eerder stopgezet. Van de voorraad in het magazijn wordt nu een groter aantal flesjes onderzocht om vast te stellen hoeveel flesjes minder bof-eenheden bevatten. Dit zal enige tijd in beslag nemen.

De constatering tot nu toe is dat in flesjes met minder bof-eenheden, het aantal bof-eenheden nog steeds hoger is dan het minimum vereiste aantal eenheden dat nodig is om tegen bof te beschermen. Het is zeer waarschijnlijk dat de klinische werkzaamheid van het bofvaccin gewaarborgd is: wie gevaccineerd is uit een flesje met minder bofeenheden, is zeer waarschijnlijk nog steeds beschermd tegen de bof. De mazelen- en rodehond-eenheden in het BMR-vaccin zijn normaal. Er is geen volksgezondheidsprobleem.

Om de uitvoering van het RVP te waarborgen, wordt door het NVI bij andere vaccinproducenten BMR-vaccin aangekocht.