Nederlandse Life Sciences en Medische Technologie renderen slecht

Array

Innovatie binnen de Nederlandse Life Sciences en Medische Technologie blijft achter door de kloof tussen kennisontwikkeling en -toepassing. Hierdoor komt het succes van de sector onder druk te staan. Het rendement van investeringen in Research and Development (R&D) moet flink omhoog door meer samenwerking, effectief leiderschap en een professioneel middenkader.

Dit concluderen de onderzoekers van de Rotterdam School of Management in de studie Meer rendement uit R&D, die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is uitgevoerd.

Investeringen in R&D

Uit het rapport blijkt ook dat de investeringen in R&D in de sector van medische producten (life sciences en medische technologie) flink zijn gestegen. Het totaal aan R&D investeringen binnen deze sector is inmiddels bijna één miljard euro per jaar. Ondanks deze goede uitgangspositie is de innovatiekracht achter gebleven bij andere sectoren. De omzet die wordt behaald uit nieuwe producten is relatief laag; slechts 14-15 procent van de omzet komt voort uit producten die in de afgelopen drie jaar zijn ontwikkeld. Binnen de sectoren van medische producten wordt ongeveer 30 procent van het innovatiesucces bepaald door R&D investeringen. Daartegenover staat dat ongeveer 70 procent van het uiteindelijke succes wordt bepaald door sociale innovatie – management, organisatie en samenwerking.

Horizontale samenwerking en kennisuitwisseling

Horizontale samenwerking en kennisuitwisseling binnen organisaties zijn cruciaal voor innovatie en vernieuwing. Toch scoren deze aspecten voldoende bij slechts 17 procent van de bedrijven binnen de biotechnologie en farmaceutische industrie en 22 procent binnen de medische technologie. Meer aandacht voor lange termijn, visieontwikkeling en strategische beleidsvorming is noodzakelijk voor de lange termijn winstgevendheid. Visieontwikkeling stelt het management in staat om belangrijke keuzes te maken en financiele middelen te reserveren voor vernieuwing en innovatie. Daarnaast stimuleert een uitdagende en heldere visie de creativiteit en enthousiasme bij medewerkers. Deze managementvaardigheid blijkt vooral binnen de biotechnologie en farmaceutische industrie van groot belang.

Geografische clustering

Ook op het gebied van samenwerking schieten kennisinstelling en universiteiten nog tekort. Ondanks het toenemende belang van externe samenwerking geeft slechts 38 procent van de bedrijven hieraan te hechten. Met name bedrijven binnen de biotechnologie zullen meer gebruik moeten maken van de huidige geografische clustering om hun innovatiekracht te verhogen. Daarnaast kunnen biotechnologie en farmaceutische bedrijven de innovativiteit sterk vergroten door samenwerking met universiteiten en kennisinstellingen.


Visionair leiderschap

De onderzoekers wijzen ontwikkeling van visionair leiderschap aan als belangrijk aandachtspunt. Meer aandacht voor lange termijn, visieontwikkeling en strategische beleidsvorming is immers noodzakelijk voor winstgevendheid op lange termijn. Visieontwikkeling stelt het management in staat om belangrijke keuzen te maken en financiele middelen te reserveren voor vernieuwing en innovatie. Daarnaast stimuleert een uitdagende en heldere visie de creativiteit en enthousiasme bij medewerkers en vormt een zeer belangrijke managementvaardigheid binnen de biotechnologie en farmaceutische industrie.


Over de grens kijken

In het rapport wordt betoogd dat samenwerking ‘over de grenzen’ onontbeerlijk is voor radicale innovaties. Vertrouwen en communicatie in de samenwerking met bestaande partners is niet genoeg: om tot succesvolle radicale innovaties te komen is het noodzakelijk om samen te werken met nieuwe

partners die bijvoorbeeld in andere sectoren opereren en daarmee weinig overeenkomsten met de

eigen organisatie hebben. Daarnaast speelt bij het ontwikkelen van meer radicale innovaties de

betrokkenheid van het top management een doorslaggevende rol.


Bestel het rapport hier

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen