Nieuwe gevallen PML bij Tysabri

Array

De CHMP, het Europese wetenschappelijke comité voor geneesmiddelen voor humaan gebruik waarin het CBG is vertegenwoordigd, heeft besloten de productinformatie van Tysabri (natalizumab) aan te passen.

Deze aanpassing vindt plaats om nogmaals de aandacht te vestigen op het risico van het optreden van progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML, een ernstige hersenaandoening) bij patienten met multiple sclerose (MS) die met Tysabri behandeld worden.

PML is een zeldzame infectie van de hersenen met symptomen die sterk lijken op de symptomen van een MS-aanval. De aanleiding voor de aanpassing vormen twee meldingen van PML bij MS-patienten die langer dan één jaar met uitsluitend Tysabri behandeld werden.

Na herbeoordeling van alle beschikbare gegevens heeft de CHMP vastgesteld dat de balans werkzaamheid/ risico’s van Tysabri positief blijft. De nieuwe waarschuwing is noodzakelijk om artsen en patienten nog beter te informeren over deze zeldzame, maar ernstige bijwerking.

Tysabri bevat het werkzame bestanddeel natalizumab en wordt voorgeschreven bij multiple sclerosis patienten bij wie behandeling met bèta-interferon niet effectief is of bij patienten bij wie de ziekte ernstig is en zich snel ontwikkelt. Het risico van PML bij het gebruik van Tysabri is bekend. De aanpassingen geven meer informatie over het stellen van de diagnose van PML en hoe te handelen indien men vermoedt dat de patient aan PML lijdt

Onlangs is een zogenoemde ‘Direct Healthcare Professional Communication (DHPC)’ aan alle neurologen en ziekenhuisapothekers gestuurd.

Klik hier voor de DHPC Tysabri.
Klik hier voor het persbericht van de CHMP over Tysabri.

NB: In maart dit jaar is ook een DHPC uitgestuurd waarin gemeld is dat het gebruik van Tysabri kan leiden tot leverproblemen. Zie hiervoor het webbericht van 21 maart 2008.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen