UMCG start onderzoek naar gezondheid bij langdurige arbeidsongeschiktheid

Array

De afdeling Sociale Geneeskunde van het UMCG start een groot onderzoek naar de samenhang tussen langdurige arbeidsongeschiktheid en gezondheid. Doel van dit onderzoek is om na te gaan welke factoren een bepalende rol spelen bij het herstel van mensen die al langdurig arbeidsongeschikt zijn. Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen zij beter begeleid worden bij het herstel van hun gezondheid en hun terugkeer op de arbeidsmarkt. De nadruk in het onderzoek ligt daarbij op psychische gezondheid.

Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek in Nederland wordt uitgevoerd. Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat verzekerings- en bedrijfsartsen nog steeds moeilijk kunnen aangeven of langdurig arbeidsongeschikten nog kunnen herstellen en het werk kunnen hervatten. Daardoor ontbreekt een specifiek beleid voor deze groep, waardoor zij wellicht langer dan noodzakelijk niet aan het arbeidsproces meedoen.

Deelnemers
Iedereen die vanaf 1 oktober 2008 bij het UWV in Groningen een WIA-uitkering aanvraagt kan gevraagd worden om aan het onderzoek deel te nemen. Er kunnen in totaal ongeveer 1150 mensen meedoen aan het onderzoek. Het maakt voor dit onderzoek niet uit of iemand vanwege een lichamelijke of een psychische aandoening een WIA-aanvraag doet.


Opzet onderzoek
Alle deelnemers worden twee keer onderzocht; kort na hun WIA-aanvraag en één jaar later. Het onderzoek wordt onder deze groep uitgevoerd via een vragenlijst, een interview en een onderzoek van het dossier bij het UWV. De vragenlijst bevat vragen over gezondheid, over al dan niet gevolgde behandelingen, over het dagelijkse functioneren en over de manier waarop de deelnemer omgaat met problemen en over steun uit directe omgeving. Daarna volgt een interview bij de deelnemer thuis. Alle gegevens worden gekoppeld aan de medische en arbeidsdeskundige gegevens uit het UWV-dossier.


Privacy
De privacy van de deelnemers is gewaarborgd. De onderzoeker mag pas beschikken over gegevens uit het UWV-dossier, nadat deelnemers daarvoor schriftelijke toestemming hebben gegeven. De onderzoeker is arts en daardoor gehouden aan zijn medisch beroepsgeheim. De gegevens worden volkomen anoniem verwerkt. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.

De eerste uitkomsten van dit onderzoek worden in 2010 verwacht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen