Uitvoering euthanasie: gebruik KNMP Standaard Euthanatica

Artsen en apothekers krijgen niet dagelijks een verzoek om euthanasie of aflevering van euthanatica. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) heeft daarom in 2007 de vierde editie van de Standaard Euthanatica uitgegeven. De KNMG heeft er in het standpunt Euthanasie op gewezen dat men zich aan de KNMP Standaard Euthanatica dient te houden.

De KNMG is door de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie met klem gevraagd de beroepsgroep erop te wijzen dat de Standaard Euthanatica van de KNMP in beginsel gevolgd moet worden. Het komt voor dat artsen om goede reden afwijken en dat met juiste argumenten kunnen onderbouwen. Het komt echter ook (steeds) vaker voor dat individuele artsen en apothekers andere middelen prefereren en afleveren dan in de Standaard Euthanatica staan voorgeschreven. Het gaat dan meestal om dormicum of combinaties met opiaten voor de  coma-inductie. Tevens komt het voor dat artsen wel de juiste middelen gebruiken of krijgen geleverd van de apotheker, maar in onjuiste, te lage doseringen. De KNMG vindt dat de uitvoering van euthanasie medisch zorgvuldig moet gebeuren. Dat is één van de zorgvuldigheidseisen van de Wet toetsing levensbeeindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding. De arts die de levensbeeindiging heeft uitgevoerd dient daarover zelf volledig verantwoording af te leggen aan de regionale toetsingscommissie euthanasie. Dit geldt tevens voor de gebruikte middelen en dosering, ook als deze zijn gebruikt op advies van de apotheker. Indien wordt afgeweken van de Standaard Euthanatica kan dit leiden tot vragen of een oproep om voor de toetsingscommissie euthanasie te verschijnen.

De KNMG roept artsen die overgaan tot het uitvoeren van euthanasie of het bieden van hulp bij zelfdoding op, om alleen middelen conform de Standaard Euthanatica te gebruiken en in het modelverslag euthanasie de gebruikte middelen, de doseringen en het beloop te vermelden. Ook aan de apotheker dient een terugkoppeling te worden geven. Deze koppelt op zijn beurt terug naar de KNMP. Dat laatste is van belang voor de evaluatie van de Standaard Euthanatica.

De KNMP Standaard Euthanatica is onder vermelding van naam en adresgegevens te verkrijgen via mail [email protected], fax 070 -3627 637 of post: KNMP, postbus 30460, 2500 GL Den Haag. Kosten € 10,20 exclusief BTW.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Uitvoering euthanasie: gebruik KNMP Standaard Euthanatica"

  1. Eglandina van troetealere de kutstam

    Wat een gemierenneuk zeg over dosering en soort euthanantica. Farizeers hebben nog steeds de macht bij het medisch kluchtkollege. De wereld staat in brand maar de bollebozen met hun eindstadium va Alzheimer worden niog serieus genomen. Is die huisdokter van 75 nou eindelijk eens gewipt? Wat een etringzooi en een kostenverslindende ambtnearij voor een paar euthanatica voor oude mensen die in hun leven toch wel genoeg last hebben gehad van de bemoeizuchtige ambtenarij inclusief de hemeltergende formulering van ingeuurde advocatuur. Stelletje mafkezen dat zijn jullie en ik veeg mijn reet af met jullie geoh over een zaak waar je niets van snapt achterlijke comissie leden! Fuckyou all zoutzure griezels.

Comments are closed.

Recente artikelen