Is de dreiging van virussen te beteugelen?

Het antwoord op die vraag komt van Ab Osterhaus en Sir Roy Anderson. Beide wetenschappers spreken op vrijdag 3 oktober tijdens de Erasmus MC-publiekslezing Lof der Geneeskunst met als thema: ‘Virussen Vogelvrij’. Het magazine van het Erasmus MC, Monitor, wijdt een special aan Lof der Geneeskunst met uitgebreide aandacht voor Anderson en Osterhaus.


Wiskunde
Wat heeft wiskunde van doen met virussen? Alles, zo blijkt uit het werk van Sir Roy Anderson, hoofd van de afdeling Epidemiologie van Infectieziekten aan het Imperial College in Londen. De wiskundige modellen van Anderson om virusepidemieen te bestuderen leidden in 2001 tot rigoureuze maatregelen om de mond-en-klauwzeer in Groot-Brittannie te stoppen.

Epidemie
Tegenwoordig zet Anderson in op het voorkomen van epidemieen van infectieziekten met direct risico voor de mens, zoals SARS, aids en influenza. “We kunnen nu voordat een wereldwijde epidemie met bijvoorbeeld een influenzavirus uitbreekt met behulp van de computer berekenen hoe we de epidemie het beste kunnen beheersen”, vertelt Anderson in Monitor.

Onheilsprofeet
Hoogleraar Virologie Ab Osterhaus geldt als een van de meest invloedrijke wetenschappers van Nederland. Zijn kennis van virusoverdracht van dier naar mens wordt wereldwijd onderkend. Maar Osterhaus is ook wel neergezet als een onheilsprofeet, vanwege zijn waarschuwingen voor nieuwe virusuitbraken: “We zijn onvoldoende voorbereid op wereldwijde uitbraken, waarbij tientallen miljoenen doden kunnen vallen.”
Osterhaus op het programma bij Lof der Geneeskunst: een mooie aanleiding om in een artikel in Monitor de verdiensten van Osterhaus én tegengeluiden uit de samenleving op een rij te zetten.


Bron: ErasmusMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen