SP-Kamerlid Renske Leijten: NMA mag zorginstellingen niet straffen voor efficiënt werken

Array

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) vijf zorginstellingen een megaboete van in totaal 7,8 miljoen euro heeft gegeven. De instellingen krijgen de boete omdat zij weigeren met elkaar te concurreren en afspraken hebben gemaakt over hoe zij in de regio gezamenlijk zorg kunnen leveren. “De NMA straft deze bedrijven dus omdat zij efficient willen werken en niet instemmen met de hen opgelegde marktwerking”, aldus Leijten.


De NMA beschuldigt de zorgbedrijven van kartelvorming omdat zij gebiedsafspraken hebben gemaakt. Volgens de NMA wordt door concurrentie de zorg goedkoper. Leijten begrijpt hier niets van: “Het zijn niet de zorginstellingen die bepalen of mensen zorg krijgen en hoeveel, dat doet het Centrum Indicatiestelling Zorg of de gemeenten. De concurrentie wordt ons door de strot geduwd door marktfundamentalisten. Het moet maar eens afgelopen zijn met dit circus”.

Pikant detail is dat de miljoenen boete die de NMA int, niet automatisch terugvloeien naar de zorg, maar gaan naar het ministerie van Financien. SP-Kamerlid Leijten vindt dat de NMa zich helemaal niet zou moeten bemoeien met de zorg. “De zorg is geen markt en moet ook niet als zodanig beoordeeld worden. Niemand weet wat de boetes teweegbrengen in deze zorginstellingen, waarvan van een aantal al problemen heeft de kwaliteit en continuïteit te waarborgen. Ik eis dat de boetes niet verdwijnen in de schatkist van Bos.”

Leijten: “Het geexperimenteer met het welzijn van mensen die zorg nodig hebben moet stoppen. Het levert onnodig dikke managementlagen en controleformulieren op. Uiteindelijk gaat de marktwerking ten koste van de mensen die zorg nodig hebben en de mensen die werken in de zorg.”

Het SP-Kamerlid gaat bij zowel de verantwoordelijke staatsecretaris Bussemaker van Volksgezondheid als bij minister Bos van Financien opheldering vragen over de boetes.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen