De meeste Nederlanders krijgen nog voldoende jodium binnen

De meeste Nederlanders krijgen voldoende jodium binnen. Het is belangrijk dit zo te houden, zegt de Gezondheidsraad vandaag in het advies ‘Naar behoud van een optimale jodiuminname’.


In Nederland komt van nature weinig jodium voor in de bodem en daarmee ook in onze voeding. Daarom wordt in Nederland jodium toegevoegd aan bakkers- en keukenzout. In vis, zoals kabeljauw of haring, zit van nature jodium. Vis, JOZO-zout (keukenzout met extra jodium) en brood zijn voor ons belangrijke jodiumleveranciers. Brood is de belangrijkste bron.
De Gezondheidsraad hecht eraan dat de hoeveelheid bakkerszout in brood dat in Nederland is toegestaan blijft zoals het nu is, en niet verlaagd wordt als gevolg van Europese regelgeving.


Hoeveel jodium heb je nodig en waar zit het in?

Een volwassene heeft dagelijks 150 tot 200 microgram jodium nodig. Kinderen iets minder, zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven iets meer. Ongeveer de helft van onze jodiuminname halen we uit brood. Drie sneetjes brood leveren al ongeveer 90 microgram jodium. Een stukje kabeljauwfilet (100 gram) levert 110 microgram jodium. Een theelepel (2 gram) JOZO zout levert 100 microgram jodium. Let op: in ‘gewoon’ keukenzout of zeezout zit weinig tot geen jodium. In principe geldt voor iedereen: eet voldoende brood en vis en gebruik JOZO-zout, met name als je zelf brood bakt. Dan weet je zeker dat je voldoende jodium binnenkrijgt.

Schildklier

Jodium is goed voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zorgen dat je stofwisseling en je zenuwstelsel goed functioneren en dat met name kinderen goed groeien. In de schildklier zit een grote voorraad jodium, waardoor een tekort pas na jaren merkbaar is. Het gevolg: de schildklier gaat trager werken en zwelt op, bekend als struma of krop. Een jodiumtekort kan bij kinderen leiden tot een groeiachterstand, verminderd leervermogen en soms tot dwerggroei.


Bron:Voedingscentrum


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen