Sommige mensen hebben tekort vitamine D

Array

Sommige mensen krijgen onvoldoende vitamine D binnen. Dat concludeert de Gezondheidsraad vandaag in het advies ‘Naar een toereikende inname van vitamine D”. Deze vitamine is goed voor de botten. Voor het behoud van sterke botten adviseert het Voedingscentrum gevarieerd te eten en veel te bewegen. Voor een aantal groepen is het aan te raden een vitamine D supplement te nemen.

Voor de meeste mensen geldt dat zij door gevarieerd te eten met voldoende halvarine, margarine en bak- en braadproducten aan de benodigde hoeveelheid vitamine D per dag kunnen komen. Ook is het belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan. Een gevarieerde voeding met de Schijf van Vijf levert voor volwassen mannen 6 microgram aan vitamine D en voor volwassen vrouwen 5 microgram.

Vitamine D supplement
Sommige groepen lopen een risico dat zij dan nog niet genoeg krijgen. Voor hen is het nodig om naast gezonde voeding ook een vitamine D supplement te nemen. Bovenop de gevarieerde voeding wordt deze groepen aangeraden 10 microgram extra aan vitamine D per dag te nemen:

* Kinderen tot 4 jaar
* Personen van 4 tot 50 jaar met een donkere huidskleur
* Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
* Vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70 jaar
* Vrouwen tot 50 jaar die een sluier dragen

Deze groepen wordt 20 microgram extra aan vitamine D aanbevolen:
* Personen die osteoporose hebben of in een verzorgings- of verpleeghuis wonen
* Vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar die weinig buiten komen
* Vrouwen ouder dan 50 jaar die een sluier dragen

Voor het eerst wordt in het advies geen onderscheid gemaakt tussen kinderen met een lichte en donkere huidskleur. Voor alle kinderen tot 4 jaar is 10 microgram extra aan vitamine D de aanbevolen hoeveelheid. Eerder voldeed voor kinderen met een lichte huidskleur nog 5 microgram extra aan vitamine D. Dat is ook het geval voor vrouwen van boven de 50 en mannen van boven de 70. De aanbevolen dosis ligt hoger dan tot nu toe is geadviseerd.

Bewegen
Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag aan lichaamsbeweging te doen, bij voorkeur als onderdeel van het dagelijkse ritme. Als het lichaam beweegt, moeten de spieren, botten en gewrichten een inspanning leveren. Deze âbotbelastingâ vertraagt de botafbraak. Bewegen helpt dus om de botten langer sterk te houden.

Vitamine D
Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam kan aanmaken. Dit gebeurt door de huid onder invloed van zonlicht. Ook onze voeding bevat vitamine D. De belangrijkste leveranciers van vitamine D zijn halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Daar wordt deze vitamine namelijk aan toegevoegd. Van nature komt deze voor in vette vis. Een stukje makreel voor 1 snee brood levert al 3,2 microgram aan vitamine D op.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen