Uitbraak Rubeola (Mazelen) in Utrecht stad

Array

Het AD meldde dinsdagochtend dat er door de GGD een uitbraak van de mazelen is vastgesteld. Sinds juli zijn zestien gevallen aangetroffen. De GGD denkt niet dat de uitbraak te wijten is aan het niet inenten omwille van religieuze redenen. Er zijn ouders die ervoor kiezen om op basis van religieuze redenen ervoor kiezen hun kinderen geen vaccinaties te laten krijgen. Een brief verstuurd door de GGD die vorige week verstuurd is leidde ertoe dat tien kinderen alsnog ingeent zijn.De mazelen wordt wel vaker geconstateerd. Niet in alle gevallen is het niet inenten van kinderen te wijten aan de religieuze gronden. Sommige ouders zijn laks, zodat ze hun kinderen niet inenten. Naar schatting vijf procent van alle Nederlandse kinderen zijn niet ingeent. Mazelen of rubeola is een kinderziekte die de oorsprong in het mazelenvirus vindt. De ziekte wordt overgebracht via de lucht, door bijvoorbeeld hoesten of niezen. De ziekte wordt beschouwd als zeer besmettelijk.

Complicaties
De ziekte kan in de eerste dagen verward worden met een stevige verkoudheid of griep. Pas nadat de kenmerkende vlekken op de huid zichtbaar worden, is duidelijk dat men de ziekte onder de leden heeft. Al in de eerste fase van de ziekte, dus voordat de vlekken zichtbaar worden, is de ziekte het gevaarlijkst als het om de besmettelijkheid ervan gaat.

De gedachte bij veel ouders dan de ziekte een onschuldige kinderziekte is klopt niet. Kinderen kunnen behoorlijk ziek worden. Het zijn echter de complicaties die op kunnen treden die ervoor zorgen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Deze complicaties kunnen bestaan uit een middenoorontsteking, longontsteking en hersenvliesontsteking.

De ziekte kan alleen voorkomen worden, niet behandeld worden. Het meest vatbaar zijn kinderen onder de vijf jaar en volwassenen boven de twintig jaar.

Er zijn tot nu toe nog geen gevallen bekend geworden van kinderen die last kregen van complicaties in de stad Utrecht.


De eerste symptomen van mazelen zullen één of twee weken na de besmetting plaatsvinden. Symptomen zijn onder andere koorts, loopneus, prikkelhoest, kroep, diarree en een droge keel. Ook kunnen er koortsstuipen voorkomen, maar die zijn bijna nooit ernstig. Na drie of vier dagen verschijnen er op de binnenkant van de wang witte vlekjes. Op dat moment kan het kind hoofdpijn krijgen en is er koorts van 37.7 tot 38.9 graden. De lymfklieren kunnen opgezet zijn en ook kan het kind lichtschuw zijn. Er verschijnen dan ronde of ovale plekjes achter de oren. Soms vloeien deze vlekken samen tot grove vlekken. Rond de zesde dag verbleken de vlekken en de symptomen verdwijnen meestal na tien dagen.

De koorts die komt kan het beste worden bestreden met bedrust, drinken en paracetamol. Let echter wel op dat kinderen onder de twaalf nooit aspirine mogen krijgen, omdat er een verband is tussen aspirines en het syndroom van Reye. Als er bacteriele infecties zijn, kan de huisarts kiezen voor een antibiotica. Als kinderen last hebben van licht, kun je het beste hun kamer verduisteren.

Complicaties bij mazelen

Er kunnen bij de mazelen ook diverse complicaties voorkomen. Zo kun je luchtweg- oor- en bindvliesontsteking krijgen. Ook kun je last hebben van diarree, braken en buikpijn. Heel soms komt er een longontsteking. Meestal is dit geen reden tot zorgen, maar een bacteriele longontsteking is veel ernstiger en moet meteen worden aangepakt met een goede antibiotica.

1 op de 1000 kinderen ontwikkelt een levensbedreigende hersenontsteking. Het kind heeft dan erg veel last van hoofdpijn en is bang voor scherp licht. Ook kan het kind soms het bewustzijn verliezen. Als deze aandoening voorkomt moet er met spoed medische hulp worden gegeven.

Vrouwen die zwanger zijn en de mazelen nog nooit hebben gehad – of geen vaccinatie hebben gehad – , moeten al het contact met besmette kinderen vermijden. De vrucht kan namelijk afsterven als een zwangere vrouw besmet wordt met het mazelenvirus.

Mazelen wereldwijd

In 2006 overleefden er wereldwijd ruim 242.000 kinderen aan de ziekte Mazelen. Het aantal overleden slachtoffers is in ontwikkelingslanden het hoogste. Toch was dit een daling van ruim 68%. In Afrika was er zelfs een daling van 91%.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen