De winnaars van de saal van Zwanenberg Prijzen 2008: PROF. DR. H.G.M. (BERT) LEUFKENS EN IR. CHRISTIAAN NIJST

Array

De Dr. Saal van Zwanenberg Prijs 2008 wordt op dinsdag 7 oktober uitgereikt aan prof. dr. Bert Leufkens. Hij ontvangt de prijs voor zijn totale en bijzonder gevarieerde wetenschappelijk oeuvre. De jury was unaniem in haar oordeel. Ir. Christiaan Nijst, afgestudeerd in Biomedische Technologie aan de Technische Universiteit in Eindhoven, zal de Dr. Saal van Zwanenberg Junior Prijs 2008 in ontvangst nemen. Christiaan Nijst is momenteel werkzaam bij Shell Global Solutions International BV als Technologist Gas to Liquid Conversion.

 

Prof. dr. Leufkens is apotheker, epidemioloog, hoogleraar farmaco-epidemiologie en voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Op dit moment geeft hij leiding aan het departement Farmaceutische Wetenschappen van de Faculteit Bètawetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij is tevens lid van de EMeA Pharmacovigilance Working Party en voorzitter van de Stuurgroep Weesgeneesmiddelen.

In deze functies heeft hij zowel op nationaal als internationaal niveau leiderschap getoond en wetenschappelijke expertise op het gebied van onderzoek en beoordeling van de werkzaamheid en risico’s van geneesmiddelen aan de dag gelegd. In zijn werk gaat zijn bijzondere aandacht uit naar actuele vraagstukken op het grensvlak van geneesmiddelenontwikkeling, de registratie van geneesmiddelen en het volksgezondheidsbelang. Professor Leufkens heeft speciale expertise op het gebied van weesgeneesmiddelen en farmacovigilantie. Professor Leufkens zal de prijs aan een goed doel doneren.

Ook in de keuze voor de Juniorprijs was de jury unaniem. Ingenieur Christiaan Nijst heeft zijn stage afgerond met drie artikelen en heeft een patent op zijn naam gebracht. Hij heeft zijn stage volbracht aan het Massachussetts Institute of Technology te Boston, in de groep van professor Robert Langer. Christiaan heeft een unieke procedure ontwikkeld met betrekking tot nieuwe bio-afbreekbare elastische materialen, waardoor chemische inkapseling in tegenstelling tot vroeger wel mogelijk is.

 

Jr. Saal van Zwanenberg Prijzen

 

De Sr. en Jr. Dr. Saal van Zwanenberg Prijzen, waaraan respectievelijk 25.000 en 10.000 euro is verbonden, zijn vernoemd naar Dr. Saal van Zwanenberg, oprichter van het farmaceutisch bedrijf Organon, dat in november 2007 overgenomen werd door het Amerikaanse Schering-Plough. De prijzen wordt toegekend aan een senior en een junior onderzoeker die in de loop van een aantal jaren uitzonderlijke prestaties hebben geleverd binnen het aandachtsveld van de Dr. Saal van Zwanenbergstichting, namelijk onderzoek dat in enigerlei vorm, direct of indirect in verband staat met het ontwikkelen van geneesmiddelen. Het doel van de Stichting is het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek dat gericht is op de vervaardiging van nieuwe geneesmiddelen of onderzoek dat daartoe bijdraagt. De Stichting kent prijzen en subsidies toe aan wetenschappelijke onderzoekers die hun werk geheel of grotendeels in Nederland verrichten of hebben verricht of anderzijds bijzondere banden met Nederland hebben. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt.

 

 

Over Schering-Plough

Schering-Plough is een innovatief farmaceutisch bedrijf, dat vanuit een wetenschappelijke basis wereldwijd actief is. Door eigen biofarmaceutisch onderzoek en door samen te werken met partners ontwikkelt Schering-Plough geneesmiddelen die de kwaliteit van leven verbeteren en die levens kunnen redden. Schering-Plough ontwikkelt en produceert receptplichtige geneesmiddelen, veterinaire producten en consumentenproducten. “Earn Trust, Every Day” is de visie van Schering-Plough; alle medewerkers over de hele wereld moeten elke dag het vertrouwen verdienen van artsen, patienten, klanten en andere belanghebbenden. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Kenilworth, New Jersey, VS. Website www.schering-plough.com


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen