Eerste website in Nederland voor kinderen met angstklachten

Array

Eén op de vijf mensen in Nederland heeft last van angstklachten. Ze weten vaak niet waar ze met hun klachten terecht kunnen. Goede informatie en hulp, zeker ook voor kinderen, is er nog veel te weinig. Vandaar dat de patientenvereniging Angst Dwang en Fobie stichting (ADF) een website speciaal voor kinderen met angstklachten heeft gemaakt waarvan de aftrap op 10 oktober gegeven wordt. Voor volwassenen zijn er die dag veel workshops over diverse (nieuwe) behandelingsmogelijkheden rondom angst en dwang.

 

Via de nieuwe website kunnen kinderen op een speelse manier allerlei informatie vinden over angst en krijgen ze tips. Op de site zullen steeds nieuwe spelletjes en angsttestjes staan.

Ouders kunnen samen met hun kind de site ontdekken. Er staat uitleg over allerlei vormen van angst waardoor meer inzicht ontstaat in het probleem en de mogelijkheden voor hulp. Ouders doen hierdoor ideeen op hoe hun kind te helpen. De site helpt mee om het taboe dat helaas nog steeds aan angstproblemen hangt, te doorbreken en bespreekbaar te maken. Goede hulpverlening, met name voor kinderen, is nog onvoldoende voorhanden. Met deze site hoopt de ADF stichting dat zoveel mogelijk mensen de weg weten te vinden naar effectieve therapeutische methoden.

 

Van Angst naar Beter

De ADF stichting werkt samen met gerenommeerde professionals die veel ervaring hebben met behandeling van angststoornissen. Tijdens het symposium op 10 oktober zal een aantal van hen nuttige en bruikbare informatie geven en kunnen mensen aan den lijve ondervinden hoe een bepaalde behandeling in zijn werk gaat. De titel luidt niet voor niets ‘van Angst naar Beter’. De patient moet zelf kunnen kiezen welke therapie het beste bij hem of haar past. Overigens zijn alle behandelingen die aan bod komen bewezen effectief.

 

Isolement

De ADF stichting zet zich al veertig jaar in voor patienten met angst of dwangklachten.

“Angst is nog steeds een onderschat probleem, volgens directeur Josine van Hamersveld: “en wordt niet altijd voldoende serieus genomen. Als iemand te lang met klachten blijft rondlopen ontstaan er echter allerlei vervelende gevolgen. Mensen kunnen depressief worden, burnt out raken, in een isolement terecht komen, verslaafd raken aan alcohol of drugs enz.” Hoewel er op het gebied van behandeling al wel wat verbeterd is krijgen mensen nog steeds regelmatig de verkeerde therapie. Van Hamersveld: “ huisartsen herkennen niet altijd het probleem, hebben vaak te weinig tijd en schrijven soms te snel antidepressiva voor. Door de bijwerkingen kunnen mensen zo schrikken dat ze helemaal met medicatie stoppen. Behandeling via professionals die te weinig gespecialiseerd zijn, brengt onvoldoende verbetering van de klachten teweeg.”

Informatie over goede behandeling is juist daarom zo belangrijk. Tijdens het symposium zal ook veel informatie gegeven worden over de ins en outs van medicatie bij angststoornissen.

Voor het symposium kunt u zich aanmelden via de website www.adfstichting.nl Ook kunt u telefonisch contact opnemen (0900) 200 87 11 of een e-mail sturen: [email protected].


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen