Nieuwe genen ontdekt: 70% meer risico op jicht

Array

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben twee nieuwe genen voor jicht ontdekt. Personen met de genvarianten blijken tot 70% meer risico te hebben op het ontstaan van jicht. De vondst is van belang voor het beter begrijpen van het ontstaan van jicht. De onderzoekers hebben hun resultaten in the Lancet gepubliceerd.


Risico
De onderzoekers vonden dat personen met bepaalde genvarianten een hogere kans hadden op het ontstaan van jicht. De nieuwe genvarianten, genaamd ABCG2 en SLC17A3,  komen vaak voor: respectievelijk bij één op de tien en één op de twee personen in de bevolking. Personen met één van deze genvarianten hadden een tot 70% groter risico op jicht. De onderzoekers deden hun bevindingen op basis van grootschalig onderzoek binnen het Rotterdamse ERGO-onderzoek en twee grote Amerikaanse onderzoeken, waaraan in totaal meer dan 25.000 mensen meededen. Het betreft een zogenaamd genoom-breed associatie onderzoek.

Grote teen
Jicht is een pijnlijke ontsteking die ontstaat door afzetting van urinezuurkristallen in een gewricht, meestal in de grote teen. Het komt voor bij ongeveer 225.000 volwassenen in Nederland. De nieuwe genen zijn vermoedelijk betrokken bij de uitscheiding van urinezuur door de nieren. Volgens professor Jacqueline Witteman van het Erasmus MC kan de ontdekking van deze genen belangrijke consequenties hebben voor het beter begrijpen van het ontstaan van jicht. Op den duur kan dit leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicatie voor de behandeling van jicht. Ook kan medicatie in de toekomst wellicht meer selectief wordt voorgeschreven, zodat patienten de medicatie krijgen waarop ze het beste reageren.

Effectief
In het genoom-brede associatie onderzoek wordt een groot aantal genetische variaties in het menselijk genoom (het geheel van alle erfelijke factoren van een persoon) gerelateerd aan het optreden van ziekten. Het is een effectieve methode om nieuwe genen voor ziekten te vinden, zoals eerder al het geval was voor andere ziekten, zoals diabetes en hartziekten.


Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen