Schandelijke verdachtmaking over veiligheid geneesmiddelen

Dat door nieuwe regels uit Brussel de geneesmiddelenveiligheid in gevaar komt, zoals de hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin vanochtend in Trouw beweert, is een schandelijke verdachtmaking en kan zelfs de volksgezondheid schaden.
De nieuwe regels waarover wordt gesproken, gaan over de informatieverstrekking aan patienten door farmaceutische bedrijven. De hoofdredacteur vindt dat persoonlijk geen goede zaak en meent het gezondheidszorgbelang als element naar voren te kunnen schuiven. Daarmee ondermijnt hij het vertrouwen in geneesmiddelen.

Juist in ons land zijn het ministerie van VWS (Volkgezondheid), de patientenorganisaties CG-Raad en NPCF, de Consumentenbond en Nefarma als vertegenwoordiger van de innoverende farmaceutische bedrijven met elkaar in gesprek om de informatievoorziening zodanig te verbeteren dat die beter aansluit op de wensen van patienten. De wensen van de patienten zijn daarbij leidend. De betrokken partijen zijn het erover eens dat het in alle gevallen om objectieve, betrouwbare informatie moet gaan waarbij promotie niet aan de orde kan en mag zijn. De nieuwe regels uit Brussel geven juist mogelijkheden voor een dergelijke invulling.

Nefarma vindt dat dergelijke uitspraken zich niet verhouden tot de onafhankelijkheid die het Geneesmiddelbulletin pretendeert. Dat geldt ook voor uitlatingen in Trouw vanuit de Stichting DGV, adviseur van de minister over dit onderwerp.
Een discussie over zo’n belangrijk onderwerp als veiligheid van geneesmiddelen dient gebaseerd te zijn op feiten en niet op verdachtmakingen, aldus Nefarma.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen