10 jaar vooruitgang in vasculaire geneeskunde

De vasculaire geneeskunde heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld en het risico op hart- en vaatziekten is fors teruggelopen, alhoewel er nog steeds veel te winnen is. Dit is de rode draad in het boek ’10 x 10’, dat vandaag op de najaarsvergadering van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie werd uitgebracht, ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de Jaarprijs voor Vasculaire Biologie. Deze Jaarprijs en de jubileumuitgave zijn initiatieven van de Stichting Vasculaire Biologie Werkgroep (VBWG), in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en het farmaceutische bedrijf Pfizer.


Ontwikkelingen in vasculaire zorg Prof dr W H van Gilst, klinisch farmacoloog en voorzitter van de jury, licht toe: “De Jaarpijs stimuleert sinds 1997 excellente, vooral jonge onderzoekers om in de vasculaire biologie te blijven. Terugkijkend kunnen we zeggen dat de jaarprijs een betrouwbare indicator is gebleken van ‘high potentials’ in ons vakgebied. Dat maakt het boeiend om te lezen wat alle 10 eerdere winnaars – nu opkomende, beeldbepalende wetenschappers – in dit boek te zeggen hebben op 10 sleutelvragen rond ondermeer het vak, hun persoonlijke drive en hun visie op de vasculaire zorg in de toekomst. Dit geeft enerzijds een terugblik op een serie belangwekkende onderzoeken in dit vakgebied, en anderzijds een heldere kijk op de uitdagingen en kansen die er nog liggen”, aldus Van Gilst, mede namens de 17 gerenommeerde mede-juryleden van de afgelopen 10 jaar.


Wetenschap en klinische praktijk Van Gilst: “Deze 10 winnaars zijn trots op wat de wetenschap tot dusver heeft opgeleverd voor de zorg aan hart- en vaatpatienten, maar in het boek schetsen zij tegelijk haarfijn welke onderzoeksterreinen nog braak liggen als we de klinische praktijk verder willen ontwikkelen. De VBWG is ervan overtuigd dat deze Jaarprijs kan blijven bijdragen aan de stimulering van dergelijk top-onderzoek.”


Bij de presentatie van het boek maakte Pfizer bekend het werk van de VBWG te zullen blijven steunen. Het bedrijf ziet het belang van het werk van de onafhankelijke stichting VBWG, en maakte daarom ook de uitgave van dit Jubileumboek mogelijk met een financiele bijdrage.



11e Jaarprijs

Naast de presentatie van het boek, vond vandaag ook de uitreiking plaats van de 11e Jaarprijs voor de Vasculaire Biologie.


Arnaud Hauer (Universiteit Leiden) ontving de prijs voor de meest onderscheidende publicatie op het gebied van de Vasculaire Biologie. Het winnende artikel (Vaccination Against VEGFR2 Attenuates Initiation and Progression of Atherosclerosis) is gepubliceerd in september 2007 in het tijdschrift Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Met deze publicatie is aangetoond dat vaccinatie tegen atherosclerose gerelateerde celtypen kan leiden tot minder plaquevorming.


Winnaars van de tweede en derde prijs waren respectievelijk Gijs Puijvelde (Universiteit Leiden) en Willeke de Haan (Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden).


Een nieuw initiatief dit jaar was de aanmoedigingsprijs, waarbij vooral gekeken is naar de kwaliteit van het onderzoek in relatie tot de omstandigheden en faciliteiten waarin het onderzoek wordt uitgevoerd. Deze prijs is gewonnen door Caroline Veltman (Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam) voor haar 4-jarig onderzoek naar de mogelijkheden met het injecteren van stamcellen bij cardiomyopathie.


Deze Jaarprijs is een initiatief van de Stichting Vasculaire Biologie Werk Groep (VBWG) in samenwerking met de NVVC en Pfizer bv.


De Stichting Vasculaire Biologie Werk Groep probeert voornamelijk jonge collega’s in de vasculaire geneeskunde te bewegen tot het initieren en uitdiepen van wetenschappelijke activiteiten, gericht op toepassing in de klinische praktijk. Het doel van deze Jaarprijs is het zichtbaar maken en verder stimuleren van het onderzoeksgebied van de Vasculaire Biologie.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen