Deodorant en Borstkanker: Unilever als Mythbuster

Er zijn veel berichten en emails die vrouwen onnodig angst aanjagen door te beweren dat je borstkanker krijgt van het gebruik van een deodorant. Is er nu wel of geen mogelijk verband tussen borstkanker en het gebruik van deodorant. Conserveringsmiddelen zoals parabenen zouden een negatief effect hebben, maar ook de aluinzouten in deodorant moeten het ontgelden. Maar wat is er van waar? De Engelse website TheFactsAbout meldt nu dat in opdracht van Unilever een team van onafhankelijke kankerspecialisten een uitgebreide literatuurstudie heeft gedaan naar het gebruik van aluinzouten en het verband met borstkanker. Hieruit is gebleken dat er geen enkele aanwijzingen zijn dat er een causaal verband is. Myth busted!


De oncologen hebben 59 onderzoeken naar dit onderwerp onderzocht die sinds 1994 gepubliceerd zijn. De analyse en bevindingen van deze literatuurstudie zijn in het Franse medisch vakblad Le Bulletin du Cancer van september 2008 gepubliceerd.

Lees meer over dit onderzoek hier.

Lees hier ook over de berichtgeving rond parabenen in deodorants, op de website van het KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen