Middelbaar tot hoger opgeleide allochtoon vergelijkbare problemen met seksualiteit en relaties als autochtoon

Uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep blijkt dat problemen op het gebied van relaties en seksualiteit bij middelbaar en hoger opgeleide allochtonen even vaak voorkomen als bij autochtone Nederlanders. Het kenniscentrum seksualiteit ondervroeg via een internetpanel Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antillaanse Nederlanders tussen de 15 en 40 jaar. Het bevolkingsonderzoek van de Rutgers Nisso Groep uit 2006 vormde aanleiding om allochtone groepen nader onder de loep te nemen.


Aan het bevolkingsonderzoek in 2006 namen te weinig allochtone Nederlanders deel om uitspraak te kunnen doen over deze groep. In dit onderzoek waren echter aanwijzingen dat er relatief meer seksuele en relationele problemen en zorgbehoeften zijn onder Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders. Het ministerie van VWS heeft daarom de Rutgers Nisso Groep gevraagd deze groep verder onder de loep te nemen. Om cijfers te krijgen over hoe vaak bepaalde problematiek voorkomt is een grootschalig internetpanel met Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse respondenten ingeschakeld. Zij hebben vragen beantwoord over relaties, seksueel gedrag, anticonceptie, condoomgebruik en seksueel geweld. Het opleidingsniveau van deze respondenten varieerde van MBO tot universitair. De algemene conclusie is dat deze allochtone groep weinig verschilt van autochtone Nederlanders. Om toegang te krijgen tot lager opgeleide allochtonen en inzicht te krijgen in de seksuele problematiek in deze groep, laat het ministerie van VWS aanvullend kwalitatief onderzoek uitvoeren. Uit verschillende onderzoeken blijken laagopgeleide allochtonen een risicogroep te vormen voor wat betreft soa, onbedoelde zwangerschap en seksueel geweld.

Middelbaar tot hoger opgeleide allochtonen lijken op autochtonen

Op veel aspecten scoren middelbaar en hoger opgeleide allochtonen vergelijkbaar met autochtonen. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 3% van de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse vrouwen en 1% van de Antilliaanse vrouwen geen anticonceptie gebruikt terwijl ze wel seks hebben, vruchtbaar zijn en niet zwanger zijn of willen worden. Onder autochtone vrouwen is dit percentage net zo laag.

Seksueel geweld kwam in het bevolkingsonderzoek al erg vaak voor, en het onderzoek onder middelbaar en hoger opgeleide allochtonen geeft dezelfde verontrustende uitkomsten. Net als onder autochtone vrouwen is bijna 4 op de 10 allochtone vrouwen ooit slachtoffer geweest van seksueel geweld. Dit kan varieren van ongewenste aanrakingen tot (poging tot) verkrachting.

Meer relationele stress onder Marokkaanse en Surinaamse vrouwen

Een aspect waarop wel een verschil is gevonden met autochtonen, is relatiestress. Van de autochtone vrouwen in het bevolkingsonderzoek in 2006 gaf 17% aan wel eens stress te hebben over hun relatie. Onder Surinaamse vrouwen is dit 30% en onder Marokkaanse vrouwen 49%. Bij Marokkaanse vrouwen heeft relatiestress te maken met ruzie met de partner en met ontevredenheid over hun seksleven.

Hulp zoeken is lastig

De behoefte aan professionele hulp of steun heeft in alle allochtone groepen het vaakst betrekking op relaties. Dat geldt eveneens voor autochtonen. Maar niet iedereen die hulp wil, krijgt die ook. Sommigen gaan niet op zoek, terwijl anderen wel hulp zoeken, maar die niet vinden. In totaal heeft 10% tot 20% van de middelbaar en hoogopgeleide allochtonen een onvervulde zorgbehoefte op het terrein van relaties, de eigen seksualiteit, overmatig seksueel verlangen, anticonceptie, seksueel geweld of maagdelijkheid. Een belangrijke reden hiervoor is dat mensen schroom ervaren om hulp te vragen voor seksuologische problemen.


Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen