Minder slachtoffers door borstkanker: Meer vrouwen overleden aan longkanker

Vorig jaar is het aantal sterfgevallen door borstkanker in Nederland verder gedaald. Voor het eerst eiste borstkanker minder slachtoffers onder vrouwen dan longkanker. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. In 2007 overleden 3180 vrouwen aan borstkanker. Dat is bijna 5 procent minder dan in 2006.

Het aantal sterftegevallen door borstkanker daalde vorig jaar in Nederland verder en kwam uit op 3.180 tegen 3.384 vrouwen die overleden aan longkanker, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een jaar eerder stierven 3.335 vrouwen aan borstkanker en 3.172 aan longkanker.

Overlijdensrisico gedaald

Het risico om te overlijden aan borstkanker daalde de afgelopen tien jaar met ruim een kwart. Die kans daalde het sterkst onder vrouwen tussen de 70 en 80 jaar, stelt het CBS. Vooral het landelijk bevolkingsonderzoek naar borstkanker droeg daaraan bij. In 1990 startte dit onderzoek, in eerste instantie gericht op vrouwen tussen de 50 en 70. Acht jaar later werd het uitgebreid naar vrouwen tot en met 75.


Later zwanger en weinig borstvoeding

Borstkanker blijft de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen tussen de 30 en 50 jaar: een op de zes overlijdt aan deze ziekte. In Nederland gaan in vergelijking met andere Europese landen de meeste vrouwen dood aan borstkanker. Het CBS vermoedt dat dit onder meer samenhangt met de hoge leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind baren en het relatief lage percentage onder hen dat borstvoeding geeft.


100.000 vrouwen overlijden aan borstkanker

In Nederland sterven bijna dertig op de honderdduizend vrouwen aan borstkanker, in Spanje zijn dat er zo’n achttien. Spanje is daarmee het Europese land met het minste aantal dodelijke slachtoffers door deze vorm van kanker. Turkije en Marokko zitten daar nog onder met ongeveer vijftien doden. Vooral de eerste generatie, geboren in het buitenland, loopt weinig risico.


Vrouwen gevoeliger voor longkanker

Het aantal vrouwen dat sterft aan longkanker blijft stijgen. Gingen in 2000 nog 2262 vrouwen dood aan deze ziekte, vorig jaar waren dat er 3384. Dat komt vooral doordat vrouwen meer zijn gaan roken en bovendien gevoeliger blijken voor longkanker dan mannen. Onder mannen daalt het aantal doden juist.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen