Operatiekamers IJsselmeerziekenhuizen Emmeloord gereed

De operatiekamers van de locatie Emmeloord van de IJsselmeerziekenhuizen zijn volgens de directie weer klaar voor gebruik. Een woordvoerster zei maandag dat de lucht in de drie ok’s weer voldoet aan de norm.

Het wachten is op toestemming van de Inspectie voor de Gezondheidszorg om de ok’s daadwerkelijk te kunnen gebruiken. ,,Uit onze rapporten blijkt dat we aan de norm voldoen, het is aan de inspectie dat te accorderen”, aldus de woordvoerster.


Mobiele OK’s Lelystad

Alles verloopt volgens planning. De verwachting is dat de units, die onlangs achter het ziekenhuis in Lelystad zijn geplaatst, over 3 weken operationeel zijn.

 

OK’s Emmeloord

Inmiddels zijn de OK’s in Emmeloord technisch in gereedheid gebracht. Als volgens de geldende normen van de IGZ aantoonbaar voldaan is en er weer sprake is van het vertrouwen dat infectie –  en preventierichtlijnen  kunnen en zullen worden toegepast, zullen deze OK’s weer in gebruik genomen worden.


STAND VAN ZAKEN IJSSELMEERZIEKENHUIZEN

Cardiologische zorg gegarandeerd

 

Patienten met hartproblemen kunnen net als voorheen bij de IJsselmeerziekenhuixen terecht. De tijdelijke sluiting van de OK’s is niet van invloed op de behandeling van cardiologische patienten. Uit het Elsevier-onderzoek van eind juni jl. bleek dat de cardiologen van de IJsselmeerziekenhuizen tot de beste van Midden-Nederland behoren.

Patienten die een hartoperatie moeten ondergaan, worden -net zoals dat altijd al gebeurde- geholpen in het OLVG in Amsterdam of in de Isala-klinieken in Zwolle. Topziekenhuizen waar de Lelystadse cardiologen als jaren uitstekend mee samenwerken.

 

 

MDL

In verband met de huidige situatie is besloten om een evenredige verdeling te maken van de beschikbare capaciteit tussen beide locaties. Dit heeft er toe geleid dat alle scopieen tijdelijk naar locatie Emmeloord verhuizen. In Emmeloord wordt gewerkt aan het tijdelijk in gebruik nemen van een tweede scopiekamer. Hiermee garanderen we dat de verwerking van uw scopieaanvragen ongewijzigd blijven. Afspraken die op dit moment nog in Lelystad zijn gepland worden in overleg met de patienten naar Emmeloord verplaatst. Het aanmelden van de scopieen en het maken van telefonische afspraken blijft hetzelfde (zie VerwijswIJZer). De MDL-artsen blijven poli op de locatie Lelystad doen conform eerdere afspraken. Ook de spoedscopieen blijven ongewijzigd.

 

Mobiele OK’s Lelystad

Alles verloopt volgens planning. We hopen dat de units, die onlangs achter het ziekenhuis in Lelystad zijn geplaatst, over 3 weken operationeel zijn.

 

OK’s Emmeloord

Inmiddels zijn de OK’s in Emmeloord technisch in gereedheid gebracht. Als volgens de geldende normen van de IGZ aantoonbaar voldaan is en er weer sprake is van het vertrouwen dat infectie –  en preventierichtlijnen  kunnen en zullen worden toegepast, zullen deze OK’s weer in gebruik genomen worden.

 

Electieve ingrepen

In Meppel is alles in gereedheid gebracht om geplande ingrepen te kunnen uitvoeren volgens de vereiste infectie- en preventierichtlijnen. Onze medewerkers zijn inmiddels voor kennismaking in het ziekenhuis geweest en zijn daar hartelijk ontvangen. Vanaf dinsdag 7 oktober worden orthoapedische patienten van de IJsselmeerziekenhuizen geopereerd in het Diakonessenhuis in Meppel. Het gaat om kleine orthopaedische ingrepen in dagbehandeling. De operaties worden uitgevoegd door uw eigen orthopaed in samenwerking met eigen OK-assistenten en verpleegkundigen.

De IJsselmeerziekenhuizen beschikken in het Diakonessenhuis over een eigen afdeling, te weten Afdeling B4. Deze afdeling wordt ‘IJsselmeer’ genoemd. De samenwerking met het Diakonessenhuis verloopt erg positief. Als de orthopaedie goed ingeregeld is, worden hier ook kleine chirurgische ingrepen gedaan.

 

In Harderwijk zijn longpatienten en complexe vaatpatienten inmiddels overgenomen. Voor de toekomstige patienten gelden dezelfde afspraken.

 

In Almere zijn goede afspraken gemaakt voor de opvang van gynaecologische chirurgie. De eerste operaties hebben inmiddels plaatsgevonden door de eigen gynaecologen. Alles geschiedt onder de verantwoordelijkheid van het Flevoziekenhuis conform hun protocollen en interne reglementen.

 

**** Vragen en antwoorden ****

 

Stel, ik heb acute zorg nodig waarvoor een operatie noodzakelijk is. Waar kan ik dan terecht?

De Meldkamer Ambulancezorg bepaalt, zoveel mogelijk aan de hand van de postcode van de patient, welke patient naar welk ziekenhuis vervoerd wordt. In geval van acute zorg, waarbij de veiligheid van de patient in het geding komt, zal de patient eerst naar de IJsselmeerziekenhuizen Lelystad vervoerd worden om gestabiliseerd te worden.

 

Stel, ik heb acute zorg nodig waarvoor geen operatie nodig is. Waar kan ik dan terecht?

Patienten met een acute verwijzingen worden zoals gebruikelijk door de huisarts naar de Spoed Eisende Hulp doorgestuurd. Daar wordt bepaald of de patient in de IJsselmeerziekenhuizen behandeld kan worden of alsnog doorverwezen moet worden naar één van de omliggende ziekenhuizen. Het vervoer wordt, indien noodzakelijk, door de IJsselmeerziekenhuizen geregeld. Patienten die rechtstreeks, dus zonder verwijzing van hun huisarts, naar de Spoed Eisende Hulp van de IJsselmeerziekenhuizen gaan, worden gewoon geholpen.

 

Ik ben zwanger en ga binnenkort bevallen. Wat moet ik doen als de bevalling op gang komt?

De sluiting van de OK’s heeft consequenties voor de verloskundige zorg in onze regio. Vanwege de veiligheid van moeder en kind zijn de verloskamers gesloten. Zonder OK faciliteiten kan geen veilige zorg worden gegarandeerd. Op dit moment kunnen patienten dus niet bevallen in de IJsselmeerziekenhuizen. Er zijn goede afspraken gemaakt met de ons omringende ziekenhuizen voor opvang van onze eigen patienten. Aan het Flevoziekenhuis in Almere worden verpleegkundigen uitgeleend om de capaciteit op de afdeling verloskunde te kunnen uitbreiden met 10 bedden. Eventuele opname van zwangeren kan wel in het ziekenhuis in Lelystad. De communicatie met de patient gaat altijd via de dienstdoende gynaecoloog die in samenspraak met de patient de overdracht regelt naar een ander ziekenhuis (Flevoziekenhuis Almere / St. Jansdal Harderwijk).

 

Ik heb een afspraak bij de anesthesist voor een pre-operatieve screening. Kan deze doorgaan?

Ja, deze afspraak gaat gewoon door.

 

Hoe staat het met mijn geplande operatie?

Alle patienten die op korte termijn een OK-afspraak hadden zijn afgebeld. In de week van 29 september t/m 3 oktober vinden geen geplande operaties plaats. Voor de patienten die deze week of later gepland staan zoeken we op dit moment naar oplossingen. Zo zijn we bijvoorbeeld in overleg met andere ziekenhuizen, om daar met een IJZ-OK team te opereren. Zodra dit mogelijk is zullen we u hierover nader informeren.

 

De zorg voor oncologische patienten heeft hierin prioriteit. Over acute  oncologische operaties wordt door de behandelend arts overleg gepleegd met specialsten van andere ziekenhuizen, waarbij rekening wordt gehouden met de voorkeur van de patient.

 

Met het Diaconessenziekenhuis in Meppel worden momenteel afspraken gemaakt over het beschikbaar stellen van een OK voor geplande zorg vanuit de IJsselmeerziekenhuizen. Overleg over opname en overplaatsing van patienten vindt plaats tussen behandelend specialisten van IJsselmeerziekenhuizen en het ziekenhuis in Meppel.

 

Longpatienten die onder behandeling zijn in de IJsselmeerziekenhuizen worden op korte termijn geopereerd in het St. Jansdal te Harderwijk. Patienten worden als gebruikelijk door onze eigen longarts en thoraxchirurg begeleid.

 

Patienten met vaatlijden worden door de eigen vaatchirurg in Lelystad of Emmeloord opgevangen. In overleg met de patient wordt bepaald waar de behandeling het best kan plaatsvinden. Grote en acute ingrepen zullen in het St.Jansdal ziekenhuis plaatsvinden.

Behandelingen in het spataderbehandelcentrum op de locatie Emmeloord blijven doorgaan.

Voor alle operaties geldt dat deze zoveel mogelijk zullen plaatsvinden door de uw eigen behandelend arts uit de IJsselmeerziekenhuizen.

 

Ik heb een afspraak voor een hartcatheterisatie. Gaat deze door?

Ja, kleine cardiologische ingrepen die gepland zijn in het hartcatheterisatiecomplex op de röntgenafdeling gaan gewoon door. Dit complex voldoet volledig aan de huidige normen.

 

Welke afspraken en behandelingen gaan door?

Voor afspraken op de Poliklinische OK, behandelpoli, Behandelcentrum, scopieafdeling en functieafdeling geldt dat deze gewoon doorgaan. Hierbij valt te denken aan:

·         Chirurgie: kleine verrichtingen, zoals verwijderen van bultjes, moedervlekken, etc.

·         Kaakchirurgie: alle poliklinische verrichtingen

·         Longgeneeskunde: bronchoscopieen

·         MDL: alle scopie-onderzoeken

·         Oogheelkunde: kleine verrichtingen, etc.

·         Urologie: sterilisaties, besnijdenissen, scopieen, etc.

·         KNO: shaverbehandelingen bij neusverstoppingsklachten en bijholteproblemen, trommelvliesbuisjes bij volwassenen en kleine neus- en ooringrepen

 

Als ik elders wordt geopereerd kan de nabehandeling wel in IJsselmeerziekenhuizen plaatsvinden?

Ja, deze kan bij ons op de poliklinieken in Lelystad en Emmeloord plaatsvinden.

 

Gaat mijn polikliniekafspraak door?

De poliklinische zorg vindt ongewijzigd plaats op beide locaties van de IJsselmeerziekenhuizen. Voor alle geplande ingrepen kunnen patienten door de huisarts naar de desbetreffende polikliniek van de IJsselmeerziekenhuizen worden verwezen. In overleg met de patient worden er afspraken gemaakt over de verdere behandeling in de IJsselmeerziekenhuizen of eventueel in andere ziekenhuizen.

 

Gaat mijn ECT behandeling nog door?

De ECT behandelingen (PAAZ) die gewoonlijk op de OK plaatsvinden worden nu op de verkoeverkamer uitgevoerd.

 

Kan ik zelf een ander ziekenhuis benaderen?

Dit is een mogelijkheid, maar dit betekent niet dat uw wachttijd daarmee automatisch korter wordt. U kunt ook uw zorgverzekeraar vragen om hierin te bemiddelen.

 

Kan ik als ik overga naar een ander ziekenhuis de benodigde papieren ontvangen?

Ja, u kunt hiervoor een verzoek doen bij de assistente van de polikliniek van de betreffende arts.

 

Ik heb me opgegeven voor de informatiebijeenkomst Bevallen in het ziekenhuis op 6 oktober. Gaat deze door?

Ja, deze en volgende bijeenkomsten worden gewoon gehouden. Uw eventuele vragen over het bevallen in een ander ziekenhuis, kunt u bij die gelegenheid stellen.

 

Deze lijst wordt zodra er nieuwe informatie beschikbaar is, geupdated.

 

 

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren terecht op telefoonnummer (0320)271888. Voor dringende vragen buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de klachtenfunctionaris, bereikbaar via (0320)271911.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen