Eenvoudige methode toont vervuiling in antistollingsgeneesmiddel aan

Array

Heparine is een veel gebruikt antistollingsmiddel in de medische wereld. Begin dit jaar bleek een vervuilde variant in omloop te zijn die met de huidige kwaliteitscontroles niet is te onderscheppen. Farmaceutische onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een methode ontwikkeld waarmee deze vervuiling nu wel is op te sporen. Zij presenteren hun resultaten op 15 oktober tijdens het ‘CE Het antistollingsmiddel heparine wordt gebruikt bij onder andere hartoperaties en de behandeling van acute trombose. Begin van dit jaar bleek een vervuilde vorm van dit veelgebruikte geneesmiddel in omloop te zijn. De vervuilde heparine kan bij patienten allergische reacties oproepen en wordt zelfs in verband gebracht met het overlijden van patienten in de Verenigde Staten.

Vervuiling onderscheppen
Omdat de vervuilde stof in de besmette medicijnen sterk lijkt op heparine zelf, was het tot nu toe niet mogelijk de besmette geneesmiddelen tijdens kwaliteitscontroles te onderscheppen. De groep van de Utrechtse onderzoekers prof.dr. Ad de Jong en dr. Govert Somsen ontwikkelde daarom een nieuwe methode die slim gebruik maakt van de grotere elektrische lading van de verontreinigde deeltjes in de heparine. Door het geneesmiddel in een speciale vloeistof op te lossen, wisten de onderzoekers de verontreiniging onder hoge elektrische spanning te scheiden van heparine.

Andere verontreinigingen
Met de nieuwe methode hebben de onderzoekers een makkelijke manier gevonden om het antistollingsmiddel heparine te controleren. De methode kan ook andere verontreinigingen in heparine en andere medicijnen opsporen. Een ander voordeel van de methode is dat het met relatief eenvoudige apparatuur door laboratoria kan worden toegepast.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen