‘De eerste échte zorg 2.0 website?’

Array

Gisteravond was het dan zover. De officiele lancering van Webicina, de medische web 2.0 pagina die een een stap moet betekenen richting nieuwe zorg. Zorg die is afgestemd op de verwachtingen van de nieuwe generatie patienten, ook wel e-patients genoemd.

De bedenker en oprichter van webicina is Bertalan Meskó, die naast geneeskundestudent ook de bedenker is onder andere van de weblog scienceroll. Deze weblog is enorm populair onder zorgverleners en onderzoekers en bevat de laatste informatie en discussies over web 2.0 en andere nieuwe ontwikkelingen rondom zorg.

Meskó verwacht dat nieuwe web 2.0 ontwikkelingen een revolutie teweeg zullen brengen bij de communicatie tussen zorgverlener en patient. Ook zal de communicatie tussen zorgverleners en patienten onderling gaan veranderen. Daarom heeft hij webicina bedacht. Hij wil hiermee een brug zijn tussen de ouderwetse zorg en de nieuwe zorg.  Onze missie er in en deze mening delen.

Dit is nodig omdat e-patients steeds vaker zeer goed geïnformeerd zijn over hun aandoening en de behandeling daarvan. Verder weten ze steeds beter waar ze de gewenste zorg kunnen halen. De zorg moet hierop inspelen en aan gaan sluiten bij de vraag van patienten. Het is uit de tijd dat patienten achter de zorg aanlopen en zomaar alles aannemen van hun arts. Zorgverleners dienen daarom anders en beter bereikbaar te zijn, bijvoorbeeld via nieuwe communicatie zoals skype, twitter en videoconferenties. De informatie zal door de zorgprofessionals naar de patient toe gebracht moeten worden, in plaats van aannemen dat hij het zelf wel komt halen.

Voor de kwaliteit van de geleverde zorg biedt webicina ook kansen. Zorgverleners kunnen gemakkelijk op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en hierover discussieren met collega’s. Verder zijn ze op de hoogte van wat patienten weten over hun aandoening zodat het patientencontact efficienter en sneller kan verlopen.

Het lijkt een schitterende ontwikkeling dat met webicina nieuwe ontwikkelingen daadwerkelijk gebruikt gaan worden. Het is nu afwachten wat professionals en patienten er in de praktijk mee gaan doen. We blijven het voor u volgen, nemen er zelf ook aan deel en houden u op de hoogte.

 

Tom van de Belt, Acute Zorgregio Oost
Dit artikel verscheen eerder op
www.azo.nl/blog.htm

Recente artikelen